Novice

Turk prepričljivo najboljši v Velenju

Na asfaltiranih cestah v okolici Velenja je prvo zmago za državno prvenstvo dosegel Rok Turk s sovoznico Blanko Kacin. Konkurenco sta prepričljivo premagala v atraktivnem Peugeotu 208 R5. Drugo mesto je pripadlo Juraju Šebalju iz Hrvaške, tretje mesto pa je osvojil Aleks Humar.

Rok in Blanka sta že pred začetkom relija spadala med največje favorite za zmago. S sposojenim dirkalnikom Peugeot 208 R5 sta, kljub petkovi napaki, v soboto deplasirala vse tekmece in zasluženo ter zanesljivo zmagala. Za Roka Turka je bila to prva zmaga v državnem prvenstvu in zato še toliko bolj sladka.

Še najbolj se mu je približal hrvaški državni prvak Juraj Šebalj v Mitsubishiju Lancer EVO IX, ki je na koncu zaostal 40,5 sekund. S štirikolesnim pogonom se je na popeskanih asfaltiranih cestah v okolici Velenja znašel bolje kot dvokolesno gnani Renault Clio R3T, ki ga je vozil tretjeuvrščeni Aleks Humar. Večkratni državni prvak je  za zmagovalcem zaostal 1:45,3, a je kljub temu premočno zmagal v kategoriji dvokolesno gnanih dirkalnikov. Najbližjega konkurenta Zoltana Bessenyeya, ki je končal na skupno petem mestu, je v enakem dirkalniku Renault Clio R3T premagal za tri minute in potrdil primat v svojem razredu. Vodilni po prvem dnevu, Nemec Hermann Gassner, je dirko zaključil na četrtem mestu.

Ostali slovenski predstavniki, ki so bili v ožjem krogu favoritov, so se med potekom relija spopadali s težavami, ki so se za Aljošo Novaka zaradi okvare Peugeota 207 S2000 pojavile še pred začetkom dirke. Bistveno bolje ni šlo niti bratu Timu Novaku, ki je zaradi okvare lopute za plin predčasno parkiral svojo Škodo Fabio R2. Med osmoljenci je bil še zmagovalec Maribora Darko Peljhan, ki je zaradi kazenskih petih minut izpadel iz boja za zmago. S težavami pa sta se srečala tudi Jani Trček in Grega Premrl; oba sta reli zaključila pod svojimi pričakovanji.

V kategoriji I je zmagal Martin Mlinar  z MG ZR 105, ki je premagal Mateja Požarja v Volkswagen Polu in Roka Jerkiča v Zastavi Yugo.

Besedilo in foto: Gašper Pirman.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Električni avtomobili v očeh voznikov niso dovolj prepričljivi
Rahla prenova za Volkswagen Tiguan