Novice

Električni modeli si režejo vse večji kos pogače

Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev ACEA je objavilo svežo statistiko prodaje vozil na evropskih trgih.

V letošnjem juniju se je število registracij novih vozil v državah članicah Evropske unije z enim milijonom novo registriranih vozil povečalo za 17,8 odstotka v primerjavi z lanskim letom, ko je slabšo prodajo pogojevalo tudi pomanjkanje komponent. Med štirimi največjimi trgi v EU je prodaja najbolj zrasla v Nemčiji (+24,8 odstotka) in Španiji (+13,3 odstotka), sledita pa jima Francija z 11,5-odstotnim povečanjem prodaje in Italija z 9,1-odstotka več prodanimi vozili. Upad prodaje so beležili le na Madžarskem, kjer je bilo v tem obdobju prodanih 1,4 odstotka manj vozil.

V prvem polletju največ prodanih novih avtov v Španiji

Znatno rast prodaje na področju Evropske unije so zabeležili tudi v celotnem prvem polletju letošnjega leta, ki je s 5,4 milijona prodanih vozil presegla preteklo obdobje za 17,9 odstotka, a je le-ta na kumulativni ravni v primerjavi z letom 2019 še vedno nižja za 21 odstotkov. Največjo rast v prvih šestih mesecih letošnjega leta so beležili v Španiji (+24 odstotkov), Franciji (+15,3 odstotka) ter v Nemčiji (+12,8 odstotka).

Gledano z vidika vrste pogona so avtomobili z dizelskimi in bencinskimi motorji v juniju dosegli 11-odstotno rast s prodanimiPC_June_fuel_2023_2 379.067 enotami, na polletni ravni pa je bilo prodanih več kot 2 milijona tovrstnih vozil. Kljub solidnim prodajnim številkam pa se je delež vozil z bencinskim motorjem v primerjavi s preteklim letom znižal z 38,5 odstotka na 36,3 odstotka, delež dizelskih vozil pa iz 17,4 odstotka na 13,4 odstotka. Občutno se je povečal delež prodaje hibridnih vozil (+32,4 odstotka), obenem pa je bilo prodanih tudi 13,4 odstotka več priključno-hibridnih modelov.

S 158.252 prodanimi vozili se je delež prodaje baterijsko gnanih električnih vozil povečal za 66,2 odstotka, njhov tržni delež pa je v letošnjem juniju znašal 15,1 odstotka (10,7 odstotni delež v juniju 2022). Na Nizozemskem se je prodaja električnih modelov povečala za 90,1 odstotka, v Nemčiji za 64,4 odstotka in v Franciji za 52 odstotkov. Skupaj je bilo v letošnjem letu od januarja do junija prodanih 703.586 baterijsko gnanih električnih vozil, kar pomeni 53,8-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Avtomobilizem.com (Vir in grafika: ACEA.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Električni modeli si režejo vse večji kos pogače"


srcnik
9 meseci 8 dni nazaj

Saj bodo kmalu strmoglavili, kriza je pred vrati, avtom za 30k+€ pa tudi enkrat zmanjka kupcev…

RedBaron
9 meseci 8 dni nazaj

Največji absurd pa je, da so ti avti za 30k+€ še pred kratkim bili okoli 20k€…

9 meseci 8 dni nazaj

Seveda si režejo velike kose pogače, saj kupci sploh nimamo druge izbire. Dizlov praktično več ni, bencinarji pa samo še mlinčki.
Kdor ni pristaš e-vozil, mu je majhna potuha hibrid.

 
Super bela barva lahko omeji segrevanje
Razkrita notranjost nove generacije modela Mini Cooper