Novice

Novo poročilo ACEA o vozilih v Evropski uniji

Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev je tudi letos predstavilo statistični vpogled na področje motornih vozil v državah Evropske unije.

Poročilo zajema pregled nad uporabo različnih vrst vozil – od osebnih avtomobilov, treh kategorij gospodarskih vozil in avtobusov. Zajema razmere v vseh 27 državah članicah ter državah članicah evropskega združenja za prosto trgovino (Islandija, Norveška in Švica) ter v Veliki Britaniji.

V letu 2021 je število osebnih avtomobilov v zgoraj omenjenih državah naraslo za 1,2 odstotka v primerjavi z letom 2020, skupno pa naj bi bilo na cestah skoraj 250 milijonov osebnih avtomobilov. Prirastek so beležili v vseh državah pod drobnogledom raziskave razen v Sloveniji, kjer smo doživeli 4,1-odstotni upad, medtem ko so največjo rast zabeležili na Slovaškem (8,2 odstotka). Na področju Evropske unije je v uporabi 29,5 milijona lahkih gospodarskih in kombiniranih vozil, skoraj polovica celotne kvote pa je skoncentrirana v treh državah (Francija – 6,3 milijona, Italija – 4,3 milijona  in Španija – 3,9 milijona). Slovenija se tudi tukaj s 94.850 tovrstnimi vozili uvršča bolj proti koncu lestvice.

Po evropskih cestah skupno vozi nekaj čez 6,4 milijona srednje težkih in težkih tovornih vozil, kar je 3,2 odstotka več kot v letu 2020, s floto 1,2 milijona tovrstnih vozil pa prednjači Poljska (Slovenija 37.951). V uporabi je tudi 714.008 avtobusov, skoraj polovico skupnega števila pa si lastijo na Poljskem (126,547), v Italiji (100.199) in v Franciji (94.523), medtem ko imamo v Sloveniji po predstavljenih podatkih registrirana 2.502 avtobusa.

Povprečna starost osebnih avtomobilov na področju EU je 12 let, najstarejšo floto vozil imajo v Grčiji in Estoniji (17 let), najmlajšo pa v Luksemburgu (7,6 leta), povprečna starost osebnih avtomobilov pri nas pa je 11 let. Še naprej prevladujejo vozila z motorji na notranje zgorevanje, saj je delež električnih vozil (baterijska električna vozila, priključni hibridi) le 1,5-odstoten, več kot 2-odstotni delež tovrstnih vozil pa dosegajo le v treh državah; v Sloveniji je ta delež 0,3-odstoten. Dizelski pogon še naprej prevladuje tudi na področju lahkih gospodarskih vozil (91 odstotkov), tovornih vozil (94 odstotkov) in avtobusov (92,5 odstotka).

Za konec so pri združenju ACEA predstavili še podatke o številu vozil glede na število prebivalcev, kjer povprečje EU dosega 567 osebnih avtomobilov in 83 komercialnih vozil na tisoč prebivalcev. Največjo gostoto dosegajo v Luksemburgu (698), najmanjšo pa v Romuniji (396), medtem ko imamo v Sloveniji 567 osebnih avtomobilov na tisoč prebivalcev.

Avtomobilizem.com (Vir in grafika: ACEA.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Za vozila Renault razvijajo novo tehnologijo dvosmernega polnjenja
Aston Martin DBS 770 Ultimate za slovo legende