Novice

Elektrifikacija bo izdatno posegla tudi na področje vzdrževanja avtomobilov

Vse kaže, da se bodo delavnice in podjetja, specializirani za vzdrževanje in servisiranje vozil, v bodočnosti najbolj osredotočali na dve področji: pnevmatike in t.i. področje vidljivosti. Poglejmo zakaj.

Kaže, da bo imel premik od motorjev z notranjim zgorevanjem v smeri elektrifikacije na dolgi rok bistveno večji učinek na prihodnost avtomobilov, kot je samo izničenje lokalno proizvedenih emisij. Zadnji izsledki kažejo, da bo korenito spremenil tudi današnji model vzdrževanja in servisiranja avtomobilov. Na neizbežnost transformacije jasno nakazuje že matematika.

Servisne delavnice naj bi izgubile približno petino prometa samo iz naslova manjšega števila komponent, ki se jih v klasično gnanih avtih menja in vzdržuje samo na in okoli pogonskega sklopa. Še dodatnih približno 15 odstotkov upada prometa v servisnih delavnicah naj bi prispevala odprava potrebe po menjavi olj in različnih tekočin. Študija, ki so jo pripravili analitiki pri IHS Markit pravi, da se v obdobju petih let to prevede v približno 1.200 evrov manjši skupni znesek vzdrževanja baterijsko-električnega vozila v primerjavi s klasično gnanim modelom.

Upad prometa iz naslova vzdrževanja in servisiranja seveda ni enak na vseh področjih. Dve od treh glavnih področjih, menjava motornega olja in zavor, ki predstavljata v ZDA 24 oziroma 5 odstotkov transakcij iz naslova vzdrževanja, se močno zmanjšata ali popolnoma odpadeta v primeru električnih vozil. In zakaj tako velik upad pri teh dveh elementih?

Upad prometa iz razloga menjave motornega olja je v primeru električnih vozil logičen in tudi pričakovan. Nekoliko manj očiten, a vseeno razmeroma logičen, je upad potrebe po servisiranju zavor. Zaradi funkcije regeneracije kinetične energije vozila pri električnih avtomobilih se zmanjša potreba po uporabi tornih zavor, IHS Markit pa je v podkrepitev tega izsledka navedel primer lastnikov Toyot Priusov. Ti naj bi celo po prevoženih 150.000 kilometrih še vedno vozili s prvim kompletom zavornih kolutov in zavornih ploščic. Na drugi strani ni nič posebnega, če se pri navadnih avtih zavore v celoti ali vsaj deloma menjajo pri okoli 50.000 prevoženih kilometrih.

Seveda pa elektrifikacija ne prinese s seboj samo manjše obrabe in porabe, ampak ponekod tudi večjo. Avtomobili prihodnosti, električni ali ne, bodo postali večji porabniki pnevmatik. Na letni ravni opravijo Američani 5,2 trilijona kilometrov. Številka, ki se naj bi po poročanju IHS Markit povečevala z mero en odstotek na leto. Analize kažejo tudi, da ostajamo v splošnem dlje lastniki posameznega avta, v povprečju kar 11,1 let. Poleg naraščajočega letnega števila kilometrov sta tu še učinka instantnega vrtilnega navora električnih avtomobilov in vse večjih avtomobilov. Ja, tu mislimo predvsem na izredno priljubljenost SUV-ov, v primeru električnih avtomobilov pa je tu še v povprečju večja masa baterijsko-električnih avtomobilov. Vse skupaj se odraža v večji obrabi pnevmatik in posledično pogostejšem menjavanje le teh. Pravijo, da ni treba prav dolgo iskati lastnika Tesle, ki je zamenjal kolesa na svoji Tesli že po 15 ali 20.000 prevoženih kilometrih. Tudi v splošnem pravijo pri Zohru, podjetju, ki se ukvarja s prodajo pnevmatik, da se lastniki električnih vozil vračajo po nove pnevmatike 30 odstotkov pogosteje kot lastniki klasično gnanih avtov. Zaradi naraščajočega posla s pnevmatikami bodo zelo verjetno podjetja, specializirana za njihovo prodajo, preoblikovala svoj model poslovanja v neke vrste naročniško obliko.

Vidljivost je naslednja veja, vezana na vzdrževanje vozil v prihodnosti, ki pridobiva na pomembnosti. Kot že samo ime namiguje, se področje pokriva vse površine, ki imajo kakšno koli povezavo z vidljivostjo – stekla, brisalniki, čistila vseh vrst in oblik, žarometi, svetila in nenazadnje tudi paneli in elementi, za katerimi so nameščena vse bolj množična tipala vozno-asistenčnih sistemov. Vsi ti deli in površine narekujejo primerno čistost, saj v nasprotnem primeru ne zagotavljajo pričakovane funkcionalnosti. Svoje primaknejo še oblikovalci, ki namenjajo modelom z vrha ponudbe tudi zelo velika, panoramska stekla, katerih nadomestitev v primeru poškodbe je zelo draga.

To pomeni, da se bo nabor elementov področja vidljivosti, mednje smo doslej večinoma šteli samo stekla in žaromete, v prihodnosti korenito povečal obseg. Pri tem mislimo predvsem površine za katerimi bodo nameščena vse številčnejša tipala, saj se bodo našla podjetja, ki se bodo specializirala za primerno čistost le teh. Valeo, ki že leta dela velik del prihodkov iz sistemov brisalnikov in elektromotorjev, je že eden takšnih.

Trg vzdrževanja avtomobilov je ogromen. Samo v Ameriki naj bi bil težak približno 500 milijard dolarjev letno. Glede na tektonske premike, ki zaznamujejo današnjo industrijo, je jasno, da se bodo ti odrazili tudi na področju ponudnikov servisiranja in vzdrževanja. Upoštevajoč izsledke gre pričakovati preusmerjanje številnih v področje pnevmatik in vidljivosti, saj se bo obseg obeh, jasno na račun drugih področjih vzdrževanja, v prihodnje občutno povečal.

Avtomobilizem.com (Vir: TechCrunch. Foto: Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Eko sklad znižuje spodbude za nakup električnih vozil
Avtomobilski proizvajalci v podporo pri boju s koronavirusom