Novice

Eko sklad znižuje spodbude za nakup električnih vozil

Kljub temu, da so se uresničile napovedi o znižanju subvencij za električna vozila, pa se na srečo ni uresničil najbolj črni scenarij.


Eko sklad je objavil nova javna poziva za dodeljevanje spodbud za električna vozila, ki sta namenjena fizičnim in pravnim osebam. Kljub govoricam, da naj bi se spodbuda za nakup električnega vozila lahko zmanjšala na 4.500 evrov, se le-te k sreči niso uresničile. Subvencijo za električne osebne avtomobile so zmanjšali s 7.500 evrov na 6.000, ukinjena pa je bila spodbuda, ki je bila do zdaj na voljo ob nakupu priključnega hibrida.

Razlog naj bi bil predvsem naraščanje obsega spodbud v zadnjih letih, saj naj bi bilo njihovo število vsako leto večje med 60 in 80 odstotkov. Posledično so se, kljub temu, da po nekaterih državah takšno vrsto spodbud še naprej zvišujejo, pri Eko skladu odločili za znižanje spodbud, da bi zagotovili njihovo kontinuiteto in s tem preprečili, da bi se javni pozivi zaradi izčrpanja sredstev zapirali že sredi leta. Ob tem na Eko skladu poudarjajo, da višina spodbude za ostale kategorije v sklopu obeh javnih pozivov zaenkrat ostaja nespremenjena.

Nekaj novosti je pri javnem pozivu za pravne osebe, kjer so uvedli kombiniran poziv, ki vključuje možnost hkratne pridobitve kredita in subvencije, kar naj bi poenostavilo in skrajšalo postopek obdelave vlog, saj z eno vlogo vlagatelj lahko prejme dva finančna instrumenta naenkrat – kredit in nepovratna sredstva hkrati. Najnižji znesek kredita znaša 25.000 evrov in bo na voljo po obrestni meri 1,3 odstotka + 3 mesečni EURIBOR, dodano pa je še določilo, da vozilo ne sme biti kupljeno od poslovno ali zasebno povezane osebe, ob znatnem odstopanju navzgor od tržno objavljene cene pa bo Eko sklad kot strošek nakupa upošteval tržno ceno.

Pri javnem pozivu za fizične osebe se spremenijo pogoji nakupa testnega vozila, saj se obdobje, ko mora biti vozilo s strani vlagatelja kupljeno in registrirano, podaljša na 9 mesecev od prve registracije vozila. Zahteva, da ima prodajalec pred tem lahko vozilo registrirano največ 6 mesecev še naprej ostaja enaka.

Avtomobilizem.com (Vir: Eko sklad, STA, Delo, Siol. Foto: Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Eko sklad znižuje spodbude za nakup električnih vozil"


Skyen
4 leta 1 mesec nazaj

Meni se zdi svinjsko da so ukinili subvencijo za priključne, čim je trg končno dohitel s ponudbo.. Ravno zdaj bi morali dati, ko imajo ljudje več kot par vozil na izbiro, če bi se jim dejansko šlo za to, da zmanjšajo izpuste oz. če bi se jim jebalo za okolje….

xxl
4 leta 1 mesec nazaj

Se je že začelo. Dobra stran je,da bo mogoče uvoznik prilagodil ceno, če bo želel vsaj ohranit pozicijo na trgu.

Aesthetics
4 leta 1 mesec nazaj

Aha …. zdaj ko bo več ponudbe na trgu (EV in PHEV), so pa znižali ali ukinili spodbudo. Kul …

Bucko99
4 leta 1 mesec nazaj

Pri takem znesku 1,5k € ne bi smel bit problem… a kdo dejansko kupi tak avto zaradi subvencije ?

Tattoo-
4 leta 1 mesec nazaj

Tebi se zdi 1.500 EUR nepomemben znesek in ga brez problema vržeš skozi okno?!

Bucko99
4 leta 1 mesec nazaj

NI ravno nepomemben, vendar pri takih vsotah je to meni osebno zanemarljiv podatek… nima smisla razpredat naprej.. 😉

 
Samsungu uspel preboj na področju tehnologije baterij
Elektrifikacija bo izdatno posegla tudi na področje vzdrževanja avtomobilov