Novice

Elon Musk bi umaknil Teslo z borze

Elon Musk, ustanovitelj in izvršni direktor podjetja Tesla Motors, znova preseneča z objavami na družabnem omrežju Twitter. Včeraj je dodobra razburil finančni svet z napovedjo, da razmišlja o privatizaciji podjetja.

Za to potezo naj bi imel Musk že zagotovljena sredstva v višini 420 $ za delnico, delnicam podjetja pa je včeraj, kljub začasno ustavljenemu trgovanju, zrasla vrednost za okoli 11 odstotkov, na približno 380 $ po enoti. Obenem je pojasnil, da ima pripravljen načrt za odkup, vendar želi, da bi delničarji ostali v vlogi vlagateljev – kdor tega ne bi želel, bi lahko prodal svoje delnice s solidnim zaslužkom.Po nekaterih izračunih bi za odkup potreboval okoli 72 milijard ameriških dolarjev, dejansko pa seveda manj, saj je sam lastnik približno petinskega deleža.

Kmalu po objavi na Twitterju je v pismu zaposlenim pojasnil razloge za svojo odločitev. Po njegovem mnenju je privatizacija korak v pravo smer, saj bi se z njo izognili borznim špekulantom in pritiskom po dobrih kratkoročnih (kvartalnih) rezultatih, kar ni nujno tudi najboljša strategija za prihodnost. Obenem želi s tem zmanjšati pritisk na zaposlene, ki so tudi lastniki delnic, saj preveliko nihanje vrednosti delnic nima pozitivnega vpliva. Po njegovem mnenju so delnice podjetja Tesla Motors najbolj na udaru kratkoročnega trgovanja, čemur se želi izogniti s privatizacijo. Poudaril je še, da odločitev ni dokončna, saj mora (kljub znatnemu deležu v podjetju) za izpeljavo tega načrta dobiti še dovoljenje ostalih delničarjev. Poudaril je, da se za takšno potezo ni odločil z namenom, da spet dobi neomejeno možnost odločanja, ampak da bi se podjetje lažje osredotočilo na dolgoročne cilje. Kot primer je podal podjetje SpaceX, ki je ostalo v zasebni lasti in je po njegovih besedah precej bolj učinkovito pri vodenju. Hkrati dopušča možnost ponovnega povratka k odprtemu trgovanju, saj bo le to verjetno smiselno, ko bo podjetje dosegalo počasnejšo, vendar bolj predvidljivo rast.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Tesla. Foto: Tesla.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Sion: električen avto, oblečen v sončne celice
Volkswagen Grand California je serijska California XXL