Novice

Sion: električen avto, oblečen v sončne celice

No, seveda, ni ravno oblečen, a je dobršen del njegove karoserije odet v sončne celice, ki neposredno med vožnjo proizvajajo električno energijo potrebno za pogon avta.

Sono Motors, podjetje v ozadju nastanka koncepta Sion, pravi, da bo slednji s tovrstno zasnovo pogona zmogel prevoziti približno 250 kilometrov z enim polnjenjem. Seveda, kljub kar 330 sončnim celicam, nameščenim na strehi, prednjem pokrovu in obeh bokih avta, je glavni vir električne energije Siona še vedno baterija. Nemci sicer ne poročajo o njeni kapaciteti, povsem logično pa je (upoštevajoč majhen izkoristek pretvorbe sončne energije v elektriko sončnih celic ter dejstvo, da človek v realnem življenju ne more računati na stalno sončno vreme in optimalno obsijanost sončnih celic), da sončne celice k celotnemu dosegu avta z eno polnitvijo vseeno prinesejo razmeroma malo. V zagovor konceptu avta naj povemo, da se lahko avto polni tudi, ko je parkiran, druga alternativa je pa seveda običajno polnjenje iz električnega omrežja.

Druga zelenim všečna posebnost Siona pa je mah, vdelan v armaturno ploščo. Po zagotovilih Sono Motorsa ta za opravljanje funkcije filtriranja in vzdrževanja vlage v kabini ne potrebuje nikakršnega vzdrževanja, celo zalivati ga ni treba.

Sion se, navkljub serijsko primaknjenim električno ogrevanim sedežem, klimatski napravi ter večopravilni enoti z velikim osrednjim zaslonom in sposobnostjo povezljivosti s pametnimi telefoni, ne stavi na pretirano razkošnost. Sono Motors pravi, da gre za smiselno opremljen, prvenstveno uporaben ter okolju prijazen preprost avtomobilček.

Proizvodnjo naj bi zagnali v drugi polovici 2019, serijskega Siona prodajali za 16.000 evrov, že zdaj pa naj bi imeli zanj tudi okoli 5.000 prednaročil.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Sono Motors.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bodo Hyundaiji bolj zapeljivi kot Alfe?
Elon Musk bi umaknil Teslo z borze