Novice

Euro NCAP izvedel prvi preizkus sistemov za delno samodejno vožnjo

Organizacija Euro NCAP je pričela s testiranjem tehnologije in sistemov, ki lahko v določenih situacijah samodejno upravljajo vozilo v prometu.

Čeprav je po zadnji raziskavi kar 70 odstotkov voznikov mnenja, da je že možno kupiti vozila, ki omogočajo samodejno vožnjo, so pri organizaciji Euro NCAP dokazali, da na tem področju še vedno prevladuje precej nejasnosti. Odločili so se namreč, da preizkusijo dejansko uporabnost asistenčnih sistemov, kot so prilagodljivi tempomat, sistemi za nadzor hitrosti in za ohranjanje voznega pasu, ki so v pomoč vozniku pri vožnji po avtocestah. Pri preizkušanju so uporabili deset avtomobilov različnih znamk: Audi A6, BMW serije 5, Mercedes-Benz razreda C, DS 7 Crossback, Ford Focus, Hyundai Nexo, Nissan Leaf, Tesla Model S, Toyota Corolla in Volvo V60. Po končanih preizkusih so prišli do nekaj ključnih ugotovitev:

  • Trenutno na trgu ni avtomobila, ki bi omogočal popolno avtomatizacijo in avtonomno vožnjo.
  • Vozila, ki so na razpolago s testiranimi sistemi, vozniku lahko olajšajo vožnjo, ki pa ni samodejna. Še vedno je voznik tisti, ki ostaja odgovoren za varno vožnjo.
  • Ob pravilni uporabi so tovrstni sistemi vozniku v pomoč pri ohranjanju varnostne razdalje, voznega pasu in hitrosti.
  • Tovrstnih sistemov ne smemo uporabljati v situacijah, za katere niso predvideni in se na njih ne smemo zanašati kot na alternativo varni in nadzorovani vožnji.
  • Različni proizvajalci imajo različne funkcionalnosti sistemov in različne stopnje pomoči vozniku.
  • Testi organizacije Euro NCAP ocenjujejo in razkrijejo razlike med sistemi različnih proizvajalcev.

Med testiranjem sistema prilagodljivega tempomata (Adaptive Cruise Control) so prišli do ugotovitve, da sistema znamk DS in BMW ponujata nizko stopnjo pomoči vozniku, pri uporabi Teslinega sistema se lahko hitro preveč zanašamo nanj, sistemi ostalih znamk pa ponujajo solidno ravnovesje interakcije voznika s sistemom. Pri preizkusih izogibanja večina testiranih avtomobilov vozniku omogoča hipno spremembo smeri z volanom, medtem ko Teslin sistem ponovno ne dovoljuje spremembe smeri izven voznega pasu in se ob voznikovem posegu z volanom izključi. Na koncu so izvedli še najzahtevnejša preizkusa izogibanja, situacijo, kjer se vozilo nenadoma vključi na vozni pas pred testno vozilo (Cut In) in situacijo, kjer vozilo, ki vozi pred testnim vozilom, nenadoma spremeni vozni pas v izogib stoječemu vozilu (Cut Out). V teh situacijah so žal prišli do zaključka, da ju noben sistem ne obvladuje zanesljivo, saj je le voznikov poseg preprečil trčenje.

Ob zaključku preverjanj je generalni sekretar organizacije Euro NCAP Michiel van Ratingen podal sklep, da je kljub vsem asistenčnim sistemom še vedno potrebna stoodstotna prisotnost in pozornost voznika, ki so mu tovrstni sistemi lahko le v pomoč za povečanje varnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Euro NCAP, Carscoops.   Foto: Euro NCAP.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Euro NCAP izvedel prvi preizkus sistemov za delno samodejno vožnjo"


xxl
6 meseci 2 dni nazaj

Moj tudi ima te sisteme, pa mi prav nič ne vlivajo zaupanja.

Fnatic
6 meseci 2 dni nazaj

Aja pa še komentar na stopnjo…Meni se je po posnetkih eden slabših zdel Volvotov. Omenili ste pa BMWja, ki pa je dejansko še pri Cut in-u zaviral celo, ko nekateri niso niti poskušali. Kako je lahko potem med najslabše ocenjenimi?

JG2
6 meseci 1 dan nazaj

Tukaj enostavno ni boljšega ali slabšega, ker eden se na eno nepredvideno situacijo odzove dobro drugi slabše, v drugi takšni situaciji je pa zadeva lahko popolnoma obratna. Bistvo je ta so vsi ti sistemi nezanesljivi v primeru nepredvidenih situacij, vsi in pri vseh se zgodi nesreča če v situacijo ne poseže voznik. Zato moje mnenje po sedaj prevoženih kar nekaj kilometrih s temi sistemi je, da so stvari še zelo v povojih, čeprav nam proizvajalci skušajo prodati kako njihovi avtomobili vozijo že kar sami, japajade še dolgo ne.

JG2
6 meseci 2 dni nazaj

To se pa popolnoma strinjam. Moj avto premore nekaj teh takozvanih samovozečih asistentov. Tudi moje ugotovitve so takšne da delujejo zgolj v idealnih pogojih, za vse ostalo je potrebna zbranost in pa potem tudi poseg s strani voznika.
Tudi sam sem bil mnenja da to v resnici deluje bolje, ampak v realnem prometu pač samovozečih avtomobilov ne bo še vsaj deset let ne, glede na gostoto prometa na cestah in pa dejstvu da se prebivalstvo stara (višja verjetnost nepričakovanih manevrov) pa gotovo še dlje.

Tattoo-
6 meseci 1 dan nazaj

Zato se pa vsem tem stvarem reče ASISTENČNI sistemi…pomagajo, vseeno pa ne zamenjujejo (zbranega) voznika! Ljudje pa mislijo, da če imajo npr. Lane Assist, da lahko dajo roke za vrat, avto jih bo pa sam pripeljal iz Maribora do Portoroža! :-/

xxl
6 meseci 1 dan nazaj

Moj te opozori preden začne sam zavirat (lane assist).

Fnatic
6 meseci 2 dni nazaj

Ah sej še par let pa bo no..Vsekakor se mi zdi, da bo prej to kot pa popolna elektrifikacija voznega parka pri nas.

 
Volkswagni se bodo svetlobno sporazumevali z okolico
Narejeno v Nemčiji: Oplovih 120 let