Novice

Volkswagni se bodo svetlobno sporazumevali z okolico

Skupina Volkswagen je, predvsem z znamko Audi, naredila v zadnjih desetih letih ogromen napredek na področju svetlobne opreme vozil. Zdaj napovedujejo naslednji korak.

Prav ekipa iz Ingolstadta je z intenzivno vpeljavo svetlečih diod v svetlobno opremo vozil Audi svojevrstni pionir na področju zagotavljanja prepoznavnosti avtomobilov tudi ponoči. Spomnite se Audijev A4 osme generacije, ki so nas »gledali« s panojev z značilnima vijugama pod ksenonskima žarometoma. Svetlobni podpis je zdaj že nekaj vsakdanjega, enako očitno kaže tudi za svetlobne diode, ki jih najdemo v praktično vsakem avtu. Zdaj pravijo v Wolfsburgu, da bodo s svetlobno opremo vozil začeli komunicirati z »zunanjim« svetom, oziroma, natančneje, z mimoidočimi.

Pri tem napovedujejo naslednjo generacijo tako imenovanih matričnih žarometov, ki naj bi premogli preko 30.000 svetlobnih točk, z njimi pa dovolj visoko ločljivost za prikaz različnih podatkov pred vozilom. Ena možnost je prikaz dejanske širine avta. s katerim bi lahko voznik lažje ocenil razpoložljivi prostor v primeru potrebe po tesnem manevriranju. Druga možnost je, v navezi z drugimi podpornimi sistemi v avtu, zaznavanje in opozarjanje na ovire prede vozilom, pri čemer bi jih žarometi dodatno »lokalno« osvetlili, možen pa bi bil tudi prikaz simbola za zožitev cestišča s svetlobo. Še ena opcija je, na podlagi podatkov iz navigacijskega sistema, izris orientacijske črte pred vozilom na slabše označenih ali vzdrževanih cestah, da bi voznik lažje in varneje krmilil vozilo.

Drug namen, ki bi ga omenjeni žarometi z visoko ločljivostjo svetlobnih virov omogočali, je komunikacija z zunanjim svetom. Pri tem si Volkswagen predstavlja, da bi lahko z žarometi na tla zrisal predvideno smer vožnje, ki bi pešcem pomagala pri razumevanju namena voznika. V naboru opcij, ki jih tovrstni žarometi odpirajo, je tudi izris prehoda za pešce, s katerim bi voznik jasno dal prednost v prometu.

Nemci govorijo še o možnosti komuniciranja avta z voznikom, pri čemer bi različno osvetljeni žarometi kazali različna stanja vozila in sporočila vozniku. Tenko obrobljeni žarometi bi signalizirali zaprte oči ob ugasnjenem avtu, mežik »oči« bi služil pozdravu, navidezno sledenje osvetljenega dela žarometov, kot očesa, bi pešcem pokazal, da jih je avtonomno vozeč avto opazil.

Idej za »igro s svetlobo« imajo Nemci res ogromno, da mislijo resno, pa dokazujejo tudi z odprtjem čisto novega razvojnega centra za svetlobno opremo, ki vključuje ogromen svetlobni predor za izvedbo vseh mogočih potrebnih testov za razvoj tehnike.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mazda napoveduje novo obdobje
Euro NCAP izvedel prvi preizkus sistemov za delno samodejno vožnjo