Novice

EuroNCAP: dve desetletji razvoja na področju varnosti

Leta 1997 je Raziskovalni laboratorij za transport ustanovil organizacijo EuroNCAP, ki je v dvajsetih letih obstoja postala sinonim za varnost v cestnem prometu. S sedežem v Bruslju je podprta s strani številnih držav Evropske unije, zato so ob dvajseti obletnici pokazali, kako je napredovala varnost v avtomobilih z njihovim prepoznavnim elementom – preizkusom trka.

Rdeči avto v spodnjem video posnetku je Rover 100 iz leta 1997, kombilimuzina segmenta B, ki je slonela na modelu Austin Metro iz osemdesetih let. Brez obotavljanja lahko rečemo, da je bil že za tiste čase eden slabših avtomobilov in še danes velja za enega najbolj ponesrečenih modelov. V soočenju se mu zooperstavi Honda Jazz, ki velja za avtomobil z izredno zanesljivostjo, prostorno potniško kabino in zelo dolgim spiskom serijske opreme od osnovnega paketa dalje. Rumenega malčka poganja odličen 1,5-litrski atmosferski bencinski agregat VTEC.

Med voziloma je dvajset let razlike in prav neverjetno je videti, kako je napredovala varnost, ki jo razkrivajo v preizkusnih trkih. Leta 1997 je Rover 100 dobil eno zvezdico za varnost odraslih potnikov in dve zvezdici za varnost pešcev. Jazz ni le barvno povsem drugačen – za varnost odraslih potnikov je dobil pet zvezdic in dosegel 93 odstotkov na njihovem preizkusnem trku. Kar težko je verjeti, da je med njima manj kot dve desetletji razlike.

”Želimo zagotoviti, da postanejo evropske ceste še bolj varne v naslednjih dvajsetih letih. Že zdaj testiramo veliko več različnih elementov varnosti vozil, kot smo jih ob naših začetkih leta 1997 in to se bo nadaljevalo,” je dejal Michiel van Ratingen, generalni sekretar organizacije EuroNCAP.

Ob jubileju so pri organizaciji podali še nekaj zanimivih informacij. Z njihovimi testi so na podlagi raziskave ETSC PIN Report rešili približno 78.000 življenj, objavili so 630 ocen varnosti in izvedli 1.800 preizkusnih trkov.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoevolution, EuroNCAP. Foto in video: EuroNCAP.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Indijska Tata pripravlja športnega dvosedežnika
Škoda je predstavila najhitrejšo in najmočnejšo Octavio