Novice

Evija je prelomnica za Lotus

Deset let čakanja na čisto nov model Lotusa je zgovoren dokaz, kako težko in turbulentno obdobje zaznamuje britansko podjetje zadnja leta. Zato pa tokratna novica kaže, da je pod taktirko kitajskega Geelyja obdobje nestabilnosti končano.

Seveda je najbolj jasno potrdilo Lotusa pri tem prav predstavitev novega modela. In kakšen model je to! Ime mu je Evija, žene pa ga kar 2.000 baterijsko-električnih konjskih moči, ki zadoščajo za največjo hitrost krepko preko 300 km/h.

Hiperšportnikova monokok šasija in vsi pripadajoči elementi so izdelani iz lahkih ogljikovih vlaken. Izjemnim zmogljivostim je podrejen tudi celoten aerodinamičen paket avta. Ta med drugim vključuje venturijeve elemente na zadku, ki izsesavajo zrak izpod avta ter s tem pri večjih hitrostih povečujejo pritisk vozila ob tla.

Srčika Evije je seveda njen pogonski sklop. Lotus pravi, da imajo zanj postavljen cilj 2.000 KM in 1.700 Nm. Z njim, računajo, bo pospešil do stotice v manj kot treh sekundah, pospeševal do 300 km/h manj kot devet sekund, zračni upor pa naj bi ustavil nadaljne pospeševanje šele daleč nad mejo 300 km/h. Zaloga moči naj bi prišla iz skupno štirih elektromotorjev, nameščenih vsak ob svojem kolesu. Vektorsko uravnanje pogona bo dovoljevalo zelo natančen in voznim okoliščinam prilagojen pogon. Nismo prepričani ali predstavlja omejitev zaloga elektrike v bateriji ali pa nekatere omejitve baterijskih-električarjev, Lotus pravi, da se bo dalo Evijo s polno močjo peljati najdlje sedem minut; dovolj za približno tri kroge na dirkališču Silverstone.

Baterija pri tem res ni izredno velika, saj bo zmogla zmernih 70 kilovatur. Dobavljal jo bo William Advanced Engineering, Evija pa naj bi z njo prevozila z enim polnjenjem največ 400 km. Njena posebnost bo zmožnost napolniti se v bliskovitih 18 minutah, kar bo posledica polnjenja z močjo 800 kilovatov. Z dejstvom, da v tem trenutku še ne obstaja polnilnica s takšno zmogljivostjo, se Lotus očitno ne ukvarja prav veliko. Je pa res, da to ne pomeni, da ne bo obstajala, ko bo Evija zapeljala na tržišče. Proizvodnja naj bi stekla sredi 2020, potekala pa bo v Lotusovem obratu Hethel v Norfolku.

Je pa res, da Evij ne bo ravno veliko, saj jih bo Lotus izdelal vsega skupaj 130. V tem trenutku pobirajo Angleži zanjo rezervacije proizvodnih terminov in sicer v zameno za 250.000 funtov are. Pri tem pravijo, da bo lahko potencialna stranka, če si premisli, ta denar dobila povrnjen v celoti. In cena? Drobiž, 1,7 milijona funtov ali nekaj manj kot dva milijona evrov pred davki.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Lotus.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen z novim ročnim menjalnikom
Američani Applu odobrili patent krmilnega mehanizma »po žici«