Novice

Volkswagen z novim ročnim menjalnikom

Pravilno ste prebrali. Navkljub izdatnemu investiranju v električno prihodnost, je Volkswagen nekaj proračuna namenil tudi klasičnemu ročnemu menjalniku.

Četudi so samodejni menjalniki skupaj z elektrifikacijo pogonskih sklopov v velikem porastu, ročni menjalniki, tako Volkswagen, še vedno predstavljajo velik del prodaje. Tudi zato so pripravili novo generacijo ročnih menjalnikov MQ281, ki jih bodo vgrajevali v skoraj vse koncernske modele.

Kot glavno dodano vrednost novega menjalnika navajajo potencial do 5 gramov manjše emisije CO2 na prevoženi kilometer. Prva tehnična izboljšava v primerjavi s »starima« MQ250 in MQ350 je optimiziran sistem mazanja, zaradi katerega so lahko zmanjšali tudi količino olja (doživljenjska polnitev) v menjalniku na vsega 1,5 litra. Naslednja je širši razpon prestavnih razmerij, ki znaša 7,89. Po njegovi zaslugi je menjalnik primeren za uporabo v zelo širokem spektru – tako od terenskega potepanja v »lahki« prvi prestavi«, do nenaporne avtocestne uporabe z nizkimi motornimi vrtljaji v »dolgo« preračunani šesti prestavi. Na področju manjšanja notranjih izgub v menjalniku so se poslužili ležajev z nizkim kotalnim uporom in tesnil z nizkim drsnim uporom. Maso menjalnika in njegove vibracijsko-zvočne lastnosti so optimirali z uporabo drugačne zlitine aluminija ter dodelano konstrukcijo ohišja menjalnika.

Menjalnik je primeren za uporabo v pogonskih sklopih z razponom vrtilnega navora od 200 do največ 340 Nm, kar pomeni, da MQ281 pokrije enak razpon kot prejšnji generaciji menjalnikov MQ250 in MQ350. Nov menjalnik je plod Volkswagnovega lastnega razvoja in tudi proizvodnja bo tekla v njegovih tovarnah, v španski Barceloni in v argentinski Cordobi. Sicer bodo s časom dobili nov menjalnik praktično vsi modeli koncerna Volkswagen, a bo prvi med njimi prenovljeni Passat.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Volkswagen z novim ročnim menjalnikom"


Blinder
4 leta 8 meseci nazaj

7,89.
Grozno, ubijajo sportno voznjo. Za atmosferske bencince je blo ponavadi okoli 4.

 
Mercedes-AMG še s karavanskim CLA 45 Shoting Brake
Evija je prelomnica za Lotus