Novice

Američani Applu odobrili patent krmilnega mehanizma »po žici«

Apple je bil nekaj let nazaj zelo dejaven pri prijavljanja patentov za področje avtonomnih vozil. Na Ameriškem uradu za patente in zaščito imen (United States Patent and Trademark Office – USPTO) so ravno v teh dneh potrdili enega od njih.

Ali ima patent še smisel ali ne, je sicer v tem trenutku vprašljivo, saj se je od prijave patenta v tretjem četrtletju leta 2016 do danes pri Applu marsikaj spremenilo na področju razvoja avtonomnega vozila. Ena bistvenih razlik je, da so nekateri ljudje s ključnim znanjem s področja avtomobilske industrije vmes »prebežali« k podjetjem, kot sta Waymo in Lucid Motors. Med njimi se najdejo celo posamezniki, ki so navedeni med prijavitelji dotičnega patenta.

Tokratni patent se nanaša na tako imenovan krmilni mehanizem »po žici« ali po angleško steer by wire. V naših očeh sicer niso odkrili nekaj neverjetnega, saj so izpostavili le dejstva, ki so skupna vsem današnjim volanskim sistemom. Namreč, da so današnji krmilni mehanizmi zasnovani tako, da s posebno geometrijo in kinematiko podvozja zagotavljajo povratno povednost o dogajanju s prednjimi kolesi ter sposobnost, da se kolesa med vožnjo sama poravnajo v vožnjo naravnost. Tovrstna geometrija, poudarja Apple, pomeni tudi, da delujejo na kolesa in celoten volanski sistem stalno sile, ki narekujejo uporabo močnejših, praviloma večjih elementov in tudi, da so zaradi »izravnalnih« sil, ki stalno delujejo na kolesa med vožnjo, pnevmatike podvržene večji obrabi.

Apple nadaljuje, da v avtonmnih vozilih ni nikakršne potrebe po povratni povednosti volana in tudi ni potrebe po samoizravnavi volana, saj naj bi nad tem bedela krmilna pamet avtonomne vožnje. Posledično pravijo, da njihov volan ni zasnovan s posebno geometrijo, kar pomeni, da se pri njihovi »iznajdbi« kolesa med vožnjo ne zmorejo poravnati sama od sebe, da se preko koles ne prenaša nikakršna povratna informacija o dogajanju pod krmilnimi kolesi do voznika in da so zato sile, ki delujejo na celoten volanski sistem, manjše. Dovolj manjśe, da so lahko vsi relevantni elementi volana, od prečnih vodil do zobate letve in servomotorja, ki suka volan levo in desno, manjši in lažji ter tudi manj zmogljivi.

Sami sicer težko komentiramo, kakšen prihranek na vgrajenem materialu je možno pričakovati iz tega naslova, a če je Apple za to trditvijo, bo nekaj že moralo biti resnice v njej. Koliko, pa preverimo takoj, ko spravijo to teoretiziranje v resničnostno življenje v podobi lastnega samovozečega avta. Do takrat bo vse skupaj ostalo samo črke na papirju.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: Apple.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Evija je prelomnica za Lotus
New York Times razvozljal pot Kim Jong Unovih Mercedes-Benzov v Severno Korejo

Več vsebin

Novice

Peugeot 308: prenovljen videz, novi motorji in osemstopenjski samodejni menjalnik