Novice

Evropejci lani kupili skoraj desetino več vozil z alternativnim pogonom

Prodaja električnih vozil, priključnih hibridov in vozil na gorivne celice je v v Evropi v letu 2016 zrasla 9,7 odstotkov na 206.584 prodanih enot.

Največji prirastek je moč zaznati pri priključnih hibridih, kjer so prodali 112.999 enot (+17 %) več kot leto poprej. V Evropi se je prodalo tudi večje število električnih vozil – skupaj 90.795 (+2,9 %). Odlično je šlo še hibridom ter mehkim hibridom, ki za svoje delovanje uporabljajo običajen motor in električno moč in za delovanje ne potrebujejo dodatnega polnjenja. Kupci so v lanskem letu prevzeli 303.506 takšnih novih avtomobilov (+29 % v primerjavi z letom 2015).

V zadnjem četrtletju preteklega leta se je povpraševanje po vozilih na alternativni pogon povečalo le za 1,2 %. Rezultat je variral od vrste vozil. Hibridna vozila so sledila pozitivnemu trendu ter zadnje četrtletje zaključila s solidno rastjo 25,1 odstotka. Po drugi strani je šlo slabše električnim vozilom z možnostjo polnjenja, saj se je prodaja prvič v letu 2016 upočasnila in padla za 16,5 %. A potrebno je izpostaviti, da so številke primerjali s četrtletjem iz leta 2015, ko je prodaja narasla za spektakularnih 160,5 %. Hkrati je še naprej zaznati občuten padec prodaje vozil na zemeljski plin (-8,1 %).

Vsi podatki in tabele so na voljo v tem dokumentu (v angleškem jeziku)

Avtomobilizem.com (Vir: Automotive News Europe. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Zadnji Phantom
Prenovljeni Qashqai z zametki avtonomne tehnologije