Novice

Evropska Komisija je odobrila nakup Opla

Evropska Komisija je v skladu z zakonodajo o združitvah izdala pozitivno mnenje brez zadržkov k nakupu znamk Opel/Vauxhall s strani skupine PSA. V sklepu so zapisali, da ni verjetno, da bi transakcija imela vpliv na konkurenco v okviru relevantnih trgov.

Evropska Komisija je zapisala, da sta PSA in Opel aktivna v proizvodnji osebnih ter lahkih dostavnih vozil, zato so pregledali vpliv njune združitve na trg avtomobilov na evropskem in nacionalnih nivojih. Z vidika proizvodnje vozil ugotavljajo, da je skupni tržni delež obeh proizvajalcev na vseh pomembnejših trgih relativno nizek, več kot 40-odstotni tržni delež dosegajo le v Estoniji in na Portugalskem v prodaji manjših dostavnih vozil. Tudi po združitvi poslovanja se bodo po mnenju Komisije na evropskih trgih soočali z močno konkurenco proizvajalcev, kot so Renault, Volkswagen, Daimler, Ford, Fiat in različni azijski proizvajalci. V presoji distribucije veleprodaje in prodaje na drobno je Komisija izključila možnost škodljivih vplivov na konkurenčnost, saj PSA in Opel uporabljata različne distribucijske kanale, ob tem pa so na trgu prisotni še neodvisni distributerji, uvozniki in maloprodajni trgovci.

Skupina PSA bo z nakupom obeh znamk postala drugi največji evropski proizvajalec vozil, za skupino Volkswagen.

Posel v vrednosti 2,2 milijarde evrov so prvič najavili lani marca, zaključili pa ga bodo še pred iztekom časovnega roka, ki je predvideval termin do konca letošnjega leta. Predčasna izvedba je bila mogoča, ker se je GM s podpisom zavezujočih pogodb formalno obvezal k zaščiti delovnih mest v tovarnah.

V okvir dogovora je vključen tudi nakup GM-ovih finančnih operacij v Evropi s strani banke BMP Paribas in PSA, ki zahteva ločen pregled s strani EU glede vzdrževanja konkurence, njihovo odločitev pa pričakujejo v drugi polovici letošnjega leta.

Patrice Lucas, direktor programov in strategije skupine PSA, je izjavil: “Danes smo naredili pomemben korak. Ekipe so zdaj osredotočene na doseganje vseh ostalih potrebnih pogojev za zaključek posla, ki je načrtovan v nadaljevanju letošnjega leta.”

PSA namerava znamki Opel in Vauxhall, z dvigom operativnega dobička na 2 % v roku treh let in 6 % do leta 2026, vrniti na pot dobičkonosnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, EU Comission. Foto: GM.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Modeli Volvo od leta 2019 samo še z elektrificiranimi pogoni
Mercedes-Benz napoveduje novi razred X