Novice

Skupina PSA bo kupila Opel za 2,2 milijardi evrov

Skupina PSA je našla skupen jezik z General Motorsom glede odkupa nemškega proizvajalca vozil Opel. Transakcija je vredna 2,2 milijardi evrov, z nakupom Opla pa nastaja drugi največji avtomobilski koncern v Evropi, ki želi v vedno bolj natrpanem prostoru uspešno konkurirati drugim avtomobilskim proizvajalcem.

V skupni izjavi PSA in General Motorsa so sporočili, da želijo do leta 2026 na letni ravni ustvariti 1,7 milijarde evrov dobička. Kljub zdajšnjim izgubam Opla nameravajo do leta 2020 izničiti negativen trend ter dosegati 2-odstotni dobiček, do leta 2026 pa ga celo povečati na 6 odstotkov.

V posel so vključeni tudi Oplova britanska znamka Vauxhall in General Motorsove finančne naložbe. Francoska banka BNP Paribas SA bo odkupila 50 odstotkov finančnih poslov za približno 450 milijonov evrov.

Opel ni dosegel finančnih ciljev za leto 2016, leto so končali z izgubo in od leta 2009 nabrali skupno 9 milijard izgub, zato so se pri General Motorsu odločili, da bodo po skoraj 90 letih lastništva prodali nemško znamko. Pri skupini PSA stavijo na 1,2 milijonov Oplove letne prodaje, ki naj bi pripomogla k razporeditvi stroškov novih vozil na večjo mrežo. Najverjetneje bo prišlo do rezanja stroškov in odpuščanj, saj imata obe podjetji v enakem cenovnem segmentu največ modelov, ki jih proizvajajo v proizvodno dragih Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji.

”Prepričani smo, da se bo preobrat Opel/ Vauxhall z našo podporo bistveno pospešil. Ker smo skupaj že ustvarili zmagovalne produkte za evropski trg, vemo, da je Opel/Vauxhall pravi partner,” je v izjavi dejal Carlos Tavares, izvršni predsednik skupine PSA.

Kar se tiče General Motorsa, bo s prodajo sprostil 4 do 4,5 milijard dolarjev sredstev. S tem poslom se bodo znebili slabših naložb ter dobili okoli 2 milijardi za odkup novih delnic. Ameriški proizvajalec vozil bo pridobil tudi pravico za nakup delnic skupine PSA. Kljub prodaji bo Opel še naprej dobavljal nekatera vozila avstralski znamki Holden in ameriškemu Buicku. Znamki pa bi lahko v prihodnje pričeli sodelovati pri razvoju vozil na gorivne celice.

Po nekaj zaporednih letih padanja tržnega deleža je skupina PSA postala drugi največji avtomobilski konglomerat. Skupaj z Oplom bo imela skupina PSA po novem 16-odstotni tržni delež v Evropi. Po velikosti s tem prehitevajo Renault-Nissan ter zaostajajo le za skupino Volkswagen, ki ima 24-odstotni delež. Po spremembah v letu 2014 je Carlos Tavares podjetje usmeril v rast. S kombinacijo PSA in Opla želi uresničiti vizijo postati evropski prvak pri rezanju stroškov, poudarjanju skupnega razvoja in izkoriščanju privlačnega nemškega znanja.

Podjetji sta v preteklosti že sodelovali, a so pravi rezultati vidni šele sedaj. Opel je nedavno predstavil kompakten športni terenec Crossland X, ki si osnovo deli s Citroënom C3. Večji športni terenec, ki naj bi bil predstavljen proti koncu leta, pa bo za Opel izdeloval PSA-jev francoski obrat.

Tavares želi pri Oplu, s podobnimi koraki kot pri PSA, dvigniti produktivnost in znižati stroške, zato bodo odpuščali, zamrznili plače in ukinili slabše prodajane modele. S temi ukrepi je Tavares poskrbel, da je v treh letih PSA postal profitabilen in so v letu 2016 ustvarili 2,7 milijarde evrov dobička. Podjetje bo prvič po letu 2011 izplačalo dividende.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Automotive News.)

 

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Skupina PSA bo kupila Opel za 2,2 milijardi evrov"


cashy
7 leta 1 mesec nazaj

haha, Opel je tako neprofitabilen, da je GM v resnici plačal PSA-ju, samo, da se ga je znebila. Da razložim: PSA bo res odštela GM-ju 2,2 milijarde za Opel, vendar bo GM PSA-ju plačal 3 milijarde v obliki socialnih in pokojninskih prispevkov za Oplove zaposlene 😀 Torej, GM plača 800 milijonovo PSA-ju zato, da prevzame Opel: https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-03-06/gm-said-poised-to-sell-opel-vauxhall-to-psa-for-2-billion

matejxx
7 leta 1 mesec nazaj

In zakaj so potem prenehali prodajati chevrolet v Evropi, če ne bodo več lastnik Opla.

cashy
7 leta 1 mesec nazaj

Ja, zakaj se ne bi zapufali za nakup Opla, da slovenska država postane njegov lastnik? Tako bi vsaj investirali v nekaj koristnega, namesto, da se pufamo le za kupovanje socialnega miru in dvigovanje plač v javnem sektorju.

Ivan36
7 leta 1 mesec nazaj

Phe drobiž kar dobiš ! Mi se za tak gnar šele pufamo, vsaka 2 meseca, hehe. Torej kam gremo ?! banana republika.

 
BMW X3 v maskirni preobleki
Evropski avtomobil leta 2017 je …

Več vsebin

Testi

Karaoke

Škoda Karoq Style 2.0 TDI 4x4 DSG