Novice

Evropska komisija že rahlja pravila o strožjem preverjanju emisij

Se spomnite, kako so ob izbruhu dizelskega škandala politiki glasno napovedovali čim hitrejše sprejemanje strožjih pravil o merjenju emisij škodljivih snovi? No, ta juha se je že nekoliko ohladila …

Seveda je tako od Evropske komisije kot tudi od resornih politikov v posameznih državah članicah EU javnost pričakovala odziv na informacije, ki so jasno pokazale, da so dejanske emisije škodljivih snovi na cestah bistveno večje od izmerjenih v normiranih pogojih – pa naj bo to kot rezultat nameščenih goljufivih naprav ali povsem nerealnega procesa preverjanja po metodologiji NEDC (New European Driving Cycle), ki je trenutno v veljavi. Vrzel med dejansko in normirano porabo je v zadnjih letih postajala vse večja.

Carlos-GhosnNa drugi strani so proizvajalci vozil, povezani v evropski interesni skupini ACEA, ves čas močno lobirali za odlog strožje regulative, ki naj bi v veljavo stopila že septembra 2017. Njihov glas, ki ga zastopa Carlos Ghosn, ni potihnil niti po izbruhu dizelskega škandala, ko so v odprtem pismu evropskim ministrom ponovno izpostavili nerealen časovni okvir načrta ter zahtevali enoleten odlog. Enako sporočilo naj bi na srečanju z evropsko komisarko Elżbieto Bieńkowsko prenesel tudi Volkswagnov predstavnik Herbert Diess.

Očitno so bili predstavniki proizvajalcev pri svojem delu uspešni, saj Evropska komisija močno rahlja napovedane zaostritve pravil glede emisije škodljivih dušikovih oksidov po metodi WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure).

Elzbieta Bienkowska
Elzbieta Bienkowska

Bieńkowska, evropska komisarka za industrijo, je podala predlog, po katerem bi dejanske emisije dušikovih oksidov (NOx) lahko presegale postavljene zgornje meje za do 110 % vse do januarja 2020 (prejšnji predlog je predvideval 60-odstotno preseganje do jeseni 2019). Poleg tega bi lahko novi avtomobili stalno presegali evropsko mejo 80 mg NOx/km za kar 50 % (prej brez odstopanj), kar bi pomenilo, da bi bila realna dovoljena zgornja meja v EU postavljena na 120 mg NOx/km, kar večini proizvajalcev avtomobilov ne bi predstavljalo posebnega izziva.

Tehnični odbor za motorna vozila (TCMV) je že odobril prilagojeni predlog, medtem ko so ga nekateri politiki označili za škandaloznega in ciničnega ter komentirali, da sramoten predlog ponovno postavlja interese proizvajalcev avtomobilov pred zdravje ljudi.

Bieńkowska je v izjavi za javnost sporočila: “EU je prva in edina svetovna regija, ki uveljavlja obvezno uporabo teh robustnih metod preverjanja. S tem zgodba še ni zaključena. Močno se trudimo, da bi predstavili predlog, ki bi ojačal sistem tipskih odobritev ter neodvisnost preverjanja vozil.

Novi predlog regulative mora po glasove podpore seveda še v Evropski parlament, razumnemu človeku pa se v glavi verjetno postavlja vprašanje, kakšen je smisel omejitev, pri katerih že sam zakon dovoljuje takšno odstopanje.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: EFTE, Renault, EC, Ruben de Rijcke)

 

 

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Evropska komisija že rahlja pravila o strožjem preverjanju emisij"


xxl
8 leta 5 meseci nazaj

Pričakovano.Tako se dela pri vseh pomembnih odločitvah že od nekdaj,zato je tako kot je.

 
Macan z oznako GTS in 265 kilovati nadgrajuje športni duh
Toyota bo počastila ponoven vstop v WRC s športno različico Yarisa