Novice

Dizelska prevara sega za mnoga vrata, Winterkorn odstopil

Medtem ko so oči javnosti uprte v Wolfsburg, kjer za zaprtimi vrati poteka sestanek izvršnega odbora nadzornega sveta skupine Volkswagen, bo ob aferi “Dieselgate” očitno na površje splavala še kakšna zanimiva, pa tudi žalostna zgodba.

 


Seveda so bili ob razkritju Volkswagnove goljufije z emisijami najprej najbolj glasni ameriški mediji, ki so se s predstavniki Volkswagna ta teden srečali tudi na nekoliko manj prijetni predstavitvi nove ameriške različice Passata, a se dizelska afera hitro širi in pridobiva nove razsežnosti.

stock priceFinančni svet je nemškega proizvajalca vozil takoj ob odprtju trgovanja v ponedeljek kaznoval s konkretnim padcem cene delnice, ki je v dneh dneh trgovanja izgubila približno 35 odstotkov svoje vrednosti, trenutno pa se (morda tudi zaradi špekulacij) nekoliko dviguje. V sporočilu za javnost je skupina Volkswagen še zapisala, da so si v tretjem četrtletju poslovnega leta rezervirali 6,5 milijarde evrov “za pokritje potrebnih servisnih ukrepov in nadaljnjih prizadevanj, da bi pridobili nazaj naše stranke”, pri čemer je omenjeni znesek zgolj prva ocena, ki jo bodo kasneje prilagodili dejanskemu stanju.

Po enostavni računici predstavnikov EPA bi vmešavanje Volkswagna v programsko opremo 482.000 vozil z aplikacijo najvišje zagrožene kazni 37.500 dolarjev po vozilu lahko na koncu stalo do 18 milijard dolarjev, a je precej bolj verjetno, da bo končna kazen bistveno nižja. V njenem prilagajanju bo veliko vlogo igral tudi način, na katerega bodo pri proizvajalcu pristopili k reševanju nastalega problema, zato ni presenetljivo, da najvišji predstavniki z globoko sklonjeno glavo in zelo neposrednimi izjavami kažejo veliko pripravljenost za transparentno in učinkovito akcijo.

Poznavalci napovedujejo, da je dopis EPA (EPA obvestilo o kršitvi) koncernu Volkswagen pravzaprav vabilo na pogajanja ter da se bo končna številka najbrž vrtela okrog milijarde dolarjev, kar bi bil vseeno rekorden znesek za civilno tožbo. Za primerjavo, skupina Kia-Hyundai se je lani zaradi napačnih navedb emisij olajšala za 300 milijonov dolarjev, General Motors pa se je v kazenski tožbi zaradi sto smrtnih primerov, povezanih z napako pri ključavnici vžiga, pogodil za odškodnino 900 milijonov dolarjev. Tako proizvajalcu kot njegovim najvišjim predstavnikom vsled dogodkov grozijo celo kazenske ovadbe.

Oliver Krischer
Oliver Krischer

A se zgodba seveda ne bo končala tam, kjer se je začela. Takoj po izbruhu škandala so se oglasili regulatorji v Nemčiji, Franciji, Italiji in Južni Koreji z obljubo, da bodo tudi sami dodobra preverili vozila iz koncerna Volkswagen.

Nemški mediji niso potrebovali prav dolgo, da so objavili izjavo predstavnika Stranke zelenih Oliverja Krischerja, da sta bila tako Bruselj kot tudi Berlin precej dobro seznanjena z manipulacijami pri testiranju emisij škodljivih snovi, kar dokazuje njihova pisna komunikacija z ministrstvom za transport letos poleti. V vrsticah odgovora so tako v resorju ministra Alexandra Dobrindta zapisali ne samo, da do sedaj še niso bili dovolj učinkoviti pri ugotavljanju in preprečevanju programskih manipulacij, temveč tudi, da se o pristopu k problematiki posvetujejo z Evropsko komisijo.

Alexander Dobrindt
Alexander Dobrindt

Krischer, ki se javno čudi, da Dobrindt zdaj presenečeno zahteva pojasnila in popolno transparentnost od skupine Volkswagen, celo kritično trdi, da zvezna vlada ne le ni aktivno preprečevala postopkov prilagajanja emisij, temvečje je s podporo avtomobilskih proizvajalcev celo dosegala (navidezno) zniževanje emisij škodljivih snovi. Minister Dobrindt odgovarja, da na njegovem ministrstvu niso bili seznanjeni s konkretnim prirejanjem rezultatov emisijskih testov, v lov na nepravilnosti v Wolfsburgu pa je že poslal posebno komisijo, ki bo preverjala ali je bilo 11 milijonov vozil izdelanih v skladu z nemško in evropsko zakonodajo.

V ospredje se tako ponovno postavlja zahteva po čim hitrejši uveljavitvi strožjih standardov za izvajanje meritev emisij škodljivih snovi, katerih rezultati ne bi več tako očitno odstopali od realnega stanja.  Politiki v Evropskem parlamentu se sredi afere javnosti skušajo oddolžiti z glasovanjem za pospešen sprejem ostrejših pravil za ugotavljanje emisij škodljivih snovi v realnih pogojih, ki naj bi v veljavo stopila do leta 2017. Naj vas spomnimo, do sedaj se je njihova implementacija že zavlekla zaradi pritiskov za zaprtimi vrati, kjer naj bi s pozicije moči prednjačila prav Nemčija.

Še pomembnejše od negativnega učinka, ki ga ima dizelska afera na zaupanje v nemško avtomobilsko industrijo, pa so zagotovo posledice višjih emisij dušikovih oksidov na zdravje ljudi.

Glede na to, da še vedno ni jasno, v kakšnem obsegu so v prevaro vključeni avtomobili, proizvedeni ter prodani v Evropi, ki ima tradicionalno na cestah skoraj 50 odstotkov avtomobilov z dizelskim agregatom, so pri britanskem Guardianu naredili na podlagi dostopnih podatkov hiter izračun: ZDA s 3-odstotnim deležem dizlov so bile namesto 1.039 ton letno deležne med 10.392 ter 41.571 tonami dušikovih oksidov, vseh vključenih 11 milijonov avtomobilov z agregatom EA 189 pa bi lahko prineslo kar med 237.161 ter 948.691 tonami NOx letno.

Profesor Martin Williams (King’s College London) je za Guardian izjavil, da učinek dizelske afere v ZDA ni niti najmanj primerljiv s posledicami, ki bi jih morebitne povečane emisije škodljivih dušikov oksidov imele v Veliki Britaniji oziroma preostanku Evrope. V Veliki Britaniji emisije škodljivih snovi zaradi dizelskih avtomobilov letno povzročijo okvirno 8.500 prezgodnjih smrti – njihovo znižanje na zakonsko predpisano raven bi po njegovih besedah število smrtnih primerov vsaj razpolovilo, če ne celo zmanjšalo na petino.

Winterkorn izjavaOpomba uredništva (17:11): Martin Winterkorn je odstopil s položaja izvršnega direktorja skupine Volkswagen, ki zaenkrat še ni imenovala njegovega naslednika. V izjavi, ki jo je objavil Volkswagen, je zapisano, da so ga dogodki zadnjih dni šokirali ter da predvsem ni pričakoval, da bi znotraj skupine lahko prišlo do kršitev v takšnem obsegu. Obenem je dodal, da pri odstopu ne gre za njegove neposredne napake, ki se jih ne zaveda, temveč prevzema odgovornost za nepravilnosti v povezavi z dizelsko afero, zato je zaprosil nadzorni svet, da prekine trajanje njegove funkcije izvršnega direktorja skupine Volkswagen. Dodal je še: “Volkswagen potrebuje nov začetek – tudi v smislu osebja. S svojim odstopom odpiram pot za ta nov začetek. Vedno me je vodila želja, da bi služil temu podjetju, predvsem našim kupcem ter zaposlenim. Volkswagen je bil in vedno bo moje življenje. Proces pojasnjevanja in transparentnosti se mora nadaljevati. To je edini način, da si ponovno pridobimo zaupanje. Prepričan sem, da bo skupina Volkswagen in njena ekipa premagala to hudo krizo.”

Avtomobilizem.com (Vir: Business Insider, EPA, Motor Trend, Die Welt, Automotive News Europe, Guardian. Foto: Peter Humar, Volkswagen, EPA.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Dizelska prevara sega za mnoga vrata, Winterkorn odstopil"


tomzzi
8 leta 7 meseci nazaj

Ivan36
8 leta 7 meseci nazaj

Hmm?!

 
Vožnja bo najprej podprta z asistenčnimi sistemi, šele kasneje avtomatizirana
Ali pri Bentleyu načrtujejo izdelavo super športnika?