Novice

Evropska prodaja vozil je lani beležila zgodovinski upad

Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (ACEA) je predstavilo prodajno statistiko preteklega leta, ki ga je zaznamovala predvsem pandemija koronavirusa.

Rezultati analize združenja ACEA so pokazali 23,7-odstotni padec registracij novih vozil v letu 2020, medtem ko je zadnji mesec preteklega leta beležil 3,3-odstotno zmanjšanje v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019. V lanskem decembru je bilo v državah Evropske unije prodanih 1.031.070 novih avtomobilov, medtem ko je na letni ravni to število doseglo približno 9,9 milijona enot.

Prodaja na štirih največjih evropskih trgih se je v decembru kar precej razlikovala med državami. V Italiji in Franciji so prodali 14,9 odstotkov oziroma 11,8 odstotkov manj novih vozil, v Španiji so ohranili nivo prodaje iz leta 2019, medtem ko so v Nemčiji beležili 9,9-odstotno rast v primerjavi z decembrom 2019.

Razlog za slabše prodajne rezultate v preteklem letu je predvsem pandemija koronavirusa, ki je krojila delovanje trga ter ga omejevala z obdobji popolne ali delne zaustavitve industrije in prodaje na vseh področjih.

Leto 2020 bo zapisano v zgodovino kot leto največjega upada prodaje do zdaj, saj je število registracij novih vozil manjše za tri milijone enot v primerjavi z letom 2019, tekom preteklega leta pa so dvoštevilčni padec prodaje beležili na vseh 27 trgih Evropske unije. Končni rezultati so se sicer  občutno izboljšali v primerjavi z rezultati prodaje v prvem četrtletju leta 2020, ko so bile posledice zaustavitve javnega življenja najbolj občutne. Največji upad prodaje je bil na trgih Španije (32,3 odstotkov), Italije (27,9 odstotkov) in Francije (25,5 odstotkov), medtem ko so na nemškem trgu na letni ravni zabeležili 19,1-odstoten padec prodaje novih vozil.

Avtomobilizem.com (Vir in grafika: ACEA.)

Mnenja uporabnikov

8 komentarjev za "Evropska prodaja vozil je lani beležila zgodovinski upad"


megane16v
3 leta 2 meseci nazaj

Ljudje so potegnili ročno zavoro, enostavno. Ekonomska situacija ni enostavna, nekaj doprinese strah pred neznano prihodnostjo, enostavno pa tudi ni potrebe po menjavi. Tudi moj stari konjiček odlično stoji pred hišo že 14 dni.

tha_man
3 leta 2 meseci nazaj

V 2020 sem naredil pol manj kilometrov kot v 2019 in daleč najmanj odkar imam avto. Dokler bo takšna situacija, nimam ne razloga ne želje za menjavo, toliko manj ob vedno bolj norih cenah.

3 leta 2 meseci nazaj

Plače v javnem sektorju lepo rastejo, dodatki za rizične stike so visoki, ni se za bati … Mi v privat sektorju bomo pa pač nasrkali

meganer
3 leta 2 meseci nazaj

Tudi cene so velik problem ……. navijajo v nebo. Pa “vsiljujejo” hybride, štromarje, ……
Ko bo Berlingo z vso opremo 15-16000 kot je bil ……, Octavia za 20000 ulala, itd. …. bo zopet malo drugače.
Sedaj pa marsikje furajo star avto, ker se jim zdi butasto dajati za nov, oziroma si ga ne morejo privoščit.
Veselica bo šele čez recimo 5 let kjer so bo šele videlo kam pelje tale dražitev avtomobilov.

Vidim tudi ogromno ljudi kateri so skozi nekam letali, so se šli turizem …… sedaj so/smo pa doma in je ravno tako luštno. In si upam reči, da tudi spomladi/poleti nebo kot je bilo. Kar so se ljudje navadili biti doma ……

Lani bi tudi bilo 70% manj turizma, če nebi bilo bonov.

Problem je ker se vse draži (nasplošno), plače so pa obstale …….
1000eur leta 2010 je bilo dosti več vredno kakor danes.

Bucko99
3 leta 2 meseci nazaj

Zakaj bi kupovali avte , če se ne smemo vozit ?

 
Prvi koraki za združeni Stellantis
Električni Nissan e-NV200 kot zimski bivalnik