Novice

Evropski nastop Škodinega koncepta Vision E

Škoda bo na salonu v Frankfurtu predstavila posodobljen električni koncept Vision E.

 

Škodina študija Vision E je svojo premiero doživela aprila letos na avtomobilskem salonu v Šanghaju, kjer so z njo napovedali električno prihodnost znamke.

Nekaj mesecev kasneje si bomo na salonu v Frankfurtu premierno ogledali posodobljeno izvedbo, ki je bila deležna manjših oblikovalskih sprememb zunanjosti, več poudarka pa so namenili notranjosti in lastnostim – ob povečani povezljivosti pri Škodi napovedujejo sposobnost tretje stopnje avtomatizirane vožnje.

Gre torej za utelešeno napoved Škodine digitalne prihodnosti, kar nakazujejo predvsem z oblikovanjem in opremljenostjo potniškega prostora. Digitalni zaslon z merilniki, osrednji zaslon na dotik ter dodaten zaslon za vsakega izmed potnikov omogočajo uporabo vseh funkcionalnosti in storitev Škoda Connect, potniki lahko dostopajo do podatkov o vozilu in upravljajo z določenimi nastavitvami za udobje v vožnji. V vsakih vratih je vgrajen predal za induktivno polnjenje pametnega telefona, hkrati pa predal deluje kot vmesnik za njegovo uporabo preko vgrajenih zaslonov na dotik. Infozabavni sistem je mogoče upravljati tudi z glasom in kretnjami, sistem kamer pa spremlja stanje voznika, da bi pravočasno zaznal njegovo morebitno utrujenost. V koncept so namestili celo nadzor srčnega utripa voznika, s pomočjo katerega v primeru zdravstvenih težav Vision E samodejno zmanjša hitrost.

Koncept Vision E ima vgrajen električen pogonski sklop s skupno močjo 225 kW (306 KM), dva elektromotorja pa poganjata vsa štiri kolesa. V vožnji naj bi imel do 500 kilometrov dosega z enim polnjenjem ter dosegal najvišjo hitrost 180 km/h. Pri proizvajalcu so med drugim zapisali, da se koncept polni induktivno, vozniku pa pomaga tudi pri parkiranju, saj samodejno zazna prosta parkirna mesta in vozilo usmeri proti njim.

Zunanje dimenzije (4.668 mm dolžine, 1.924 mm širine in 1.591 mm višine) ob kratkem prednjem in zadnjem previsu ter medosni razdalji 2.851 mm potnikom zagotavljajo prostorno notranjost, do katere lažje dostopajo zaradi posebne oblike vrat in odstranjenega stebrička B.

Avtomobilizem.com (Vir: Škoda, Carscoops. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bo prihodnji Scirocco električno gnan športni kupe?
Mercedes-Benz napoveduje prenovljeni kabriolet razreda S