Novice

Osupljivi Škodin koncept Vision E

Škodin koncept Vision E je bil razkrit tik pred začetkom salona v Šanghaju ter napoveduje oblikoven in tehnološki preporod češke avtomobilske znamke.

V proizvodni različici naj bi 225-kilovatni Škodin električni križanec po napovedih dosegel stotico v manj kot šestih sekundah, kar je za 0,5 sekunde hitreje, kot to stori športna Octavia vRS. Vision E ni pomemben le kot prvi Škodin električen koncept, temveč za leto 2020 napoveduje pričetek proizvodnje in postavlja temelje za električno strategijo, ki jo bodo zaključili leta 2025 s petimi električnimi modeli. ”Do leta 2025 bo eden izmed štirih prodanih Škodinih modelov priključni hibrid ali ga bo poganjala izključno elektrika,” so zapisali pri podjetju.

Za njegov zunanji videz so poskrbeli v domačem studiu in v skladu z zadnjimi oblikovalskimi smernicami proporcionalno oblikovali kratka sprednji in zadnji previs, dodatno pa obliko poudarili s kupejevsko strešno in izrazito bočno linijo. Z 2.851 milimetri dolgo medosno razdaljo, ki je za 60 milimetrov daljša kot pri Kodiaqu in za 10 milimetrov daljša kot pri Superbu, ter baterijskim paketom nameščenim na dnu vozila so oblikovalci lahko izkoristili vse prednosti arhitekture MEB in nekoliko drugače zarisali sprednji del, saj jim ni bil v napoto velik motor na notranje zgorevanje.

Škoda Vision E_3

Pri Škodi pravijo, da je v potniški kabini, v primerjavi z dolžino potniške kabine, za 7 odstotkov več prostora in potniki, v primerjavi s srednje velikim križancem, sedijo za 25 odstotkov višje. S prostorom je nadpovprečno radodaren tudi prtljažnik.

”Imamo zelo demokratično potniško kabino, z zelo dobro prostornostjo za potnike spredaj in zadaj,” je dejal Marko Jevtič, slovenski oblikovalec pri Škodi. Na zadku so nameščena velika prtljažna vrata, ki ustvarijo ogromno odprtino in s tem še poudarijo praktičnost koncepta Vision E. Pri Škodi so si s posebno obliko vrat in brez stebrička B omogočili enostavno vstopanje in izstopanje iz vozila. Tipično za koncept, a bo imel produkcijski model najverjetneje običajno odpiranje vrat.

Škoda Vision E_5

Tako kot pri ostalih električnih vozilih, spredaj ni potrebe za masko hladilnika, ki bi skrbela za pretok hladnega zraka v motor. Zaradi te svobode so si oblikovalci spredaj lahko dali duška in ustvarili povsem nov sprednji del ter oblikovni podpis – namestili so navidezno ”fantomska maska”. Trapezna žarometa v tehnologiji LED sta potisnjena na ekstrema nosu in jih povezuje prepoznavno češko kristalno steklo.

Med večje novosti v potniški kabini sodi še pomanjkanje prestavne ročice, kar so oblikovalci sprejeli z odprtimi rokami in še dodatno izboljšali prostornost potniške kabine. Na armaturni plošči je horizontalno nameščen 12-palčni zaslon. Pred voznikom je dvokraki multifunkcijski volan in večji informacijski zaslon.

skoda-vision-e-concept-2

Dva litij-ionska baterijska paketa sta rezultat razvoja skupine Volkswagen in imata 80 in 50 kW. Elektro motor bo 175 kilovatov moči prenesel na zadnji kolesni par, 50 kilovatov pa na sprednji kolesni par. Baterija se do 80 odstotkov kapacitete napolni v 30 minutah. Skupen doseg bo okoli 500 kilometrov, ob izbiri 80 kW baterije pa naj bi bil ta doseg še nekoliko večji.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Osupljivi Škodin koncept Vision E"


jack86
6 leta 11 meseci nazaj

Pa dejte no mir, kaki preporod skode… vw je naredu koncept, skoda dala svojo znacko gor, jutr bo seat clean fr in cez teden dni se audi qe5. Vsa debata o enem avtu.

luko
7 leta 16 ur nazaj

Škoda x6

 
Toyotina študija kompaktnega križanca s štirikolesnim pogonom
Pobalinski BMW M4 CS