Novice

Električna prihodnost Škode

Škodin vizionarski električni koncept Vision E je pripravljen na razkritje na avtomobilskem salonu v Šanghaju. Češki proizvajalec s petvratnim športnim terencem s kupejevsko strešno linijo napoveduje v prihajajočih letih zeleno ofenzivo.

Kljub temu, da sliki ne prikazujeta realnega stanja, lahko vidimo, da bo imel koncept zelo kratka sprednji in zadnji previs, tipično prevelika platišča in bo zasnovan brez stebrička B. Pretiravanje gor ali dol, gre za prvi prikaz Kodiaqa Coupe, ki naj bi v kitajske prodajne salone zapeljal leta 2019.  Z 2.850 milimetrov dolgo medosno razdaljo se Vision E pohvali s prostorno potniško kabino, ki je značilna za vse Škodine modele.

V središču pozornosti je tokrat električni pogon z elektromotorjem moči 225 kilovatov, ki tega športnega terenca požene do 180 km/h, skupaj z litij-ionsko baterijo pa bo kljub štirikolesnemu pogonu sposoben prevoziti do 500 kilometrov. Škoda z njim jasno napoveduje usmeritev znamke, a se Vision E pohvali še s sistemom avtonomne vožnje v mestih in na avtocestah. S pomočjo senzorjev, kamer in računalnikov lahko koncept celo samodejno prehiteva vozila, jim sledi ali poišče prazno parkirno mesto ter vanj parkira.

Elektromobilnost igra ključno vlogo v novi strategiji češkega proizvajalca vozil. Škoda namreč razvija lastne koncepte na osnovi koncernske platforme MEB. Elektrifikacija modelske palete naj bi se začela že leta 2019, ko bo na trgu Superb kot priključni hibrid. Kmalu zatem, leta 2020, naj bi sledil prvi povsem električno gnan serijski model Škoda. Do leta 2025 pa naj bi znamka razširila svojo paleto električno gnanih vozil na pet modelov v različnih razredih.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1, Škoda. Foto: Škoda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ssangyong predstavlja četrto generacijo Rextona
Postopno razkrivanje Lexusovega najmanjšega športnega terenca