Novice

Evropski poslanci podprli načrte, ki vodijo v prepoved prodaje novih avtomobilov na fosilna goriva

Na zasedanju evropskega parlamenta se je večina poslancev strinjala s prepovedjo prodaje novih avtomobilov s klasičnimi motorji do leta 2035.

Izglasovana podpora pomeni strinjanje z lanskim predlogom Evropske komisije o 100-odstotnem zmanjšanju emisij CO2 do leta 2035, potem ko naj bi do leta 2030 dosegli 55-odstotno znižanje emisij. Strožje postavljeni kriteriji bi v praksi pomenili prepoved prodaje avtomobilov z motorji na notranje zgorevanje, saj so bili poskusi omilitve zahtev na 90-odstotno zmanjšanje emisij zavrnjeni.

Tokratna potrditev zaenkrat še ne pomeni dokončne zakonske rešitve, temveč utrjuje stališče Evropske komisije pri pogajanjih z državami članicami glede končne različice zakona s ciljem pospešitve prehoda na brezemisijska vozila. Avtomobilski proizvajalci, ki v veliki večini so in še nameravajo vlagati ogromna sredstva v razvoj elektrifikacije, so odločitev sprejeli različno.

Del proizvajalcev, vključno s podjetjema Volvo in Ford, je načeloma podprl načrte Evropske unije in prepoved prodaje vozil z motorji na notranje zgorevanje, medtem ko se predstavniki določenih industrijskih skupin, vključno z nemškim združenjem VDA, z odločitvijo ne strinjajo. Po besedah predstavnikov VDA je še prezgodaj za sprejemanje tovrstnih odločitev, saj je še vedno veliko nejasnosti v zvezi z vzpostavljanjem ustrezne polnilne infrastrukture.

Podobnega mnenja so tudi pri Evropskem združenju avtomobilskih proizvajalcev ACEA, kjer so v izjavi zapisali, da se strinjajo z izivi, ki jih avtomobilski industriji prinašajo predlogi in cilji Evropske komisije v letih 2025 in 2030. Glede novo sprejetih zavez v zvezi s 100-odstotnim znižanjem emisij do leta 2035 pa so mnenja, da je zaradi različnih dejavnikov in negotovosti še prezgodaj postavljati cilje tako daleč v prihodnost. Med razlogi za ponovno presojo navajajo dosegljivost polnilne infrastrukture ter razpoložljivost zadostne količine surovin, potrebnih za izdelavo baterij.

Oliver Zipse, izvršni direktor znamke BMW in predstednik združenja ACEA, ob tem poudarja, da avtomobilski proizvajalci že v največji možni meri delajo na uveljavitvi električnih vozil z rednimi predstavitvami novih modelov in izpolnjevanjem želja kupcev. Dodaja še, da bo avtomobilska industrija v največji možni meri sodelovala pri doseganju cilja ogljično nevtralne Evrope do leta 2050.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, ACEA. Foto: ACEA.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Evropski poslanci podprli načrte, ki vodijo v prepoved prodaje novih avtomobilov na fosilna goriva"


1 leto 10 meseci nazaj

naj še avjone in ladje in ostalo ropotijo elektrificirajo…aja to pa ne bo šlo kar tako a, dejmo avte ki je najlažji problem rešit oz ga prestavit iz mest v neke 3. razredne države

emozul
1 leto 10 meseci nazaj

Fak, kako si prepričan sam vase.
C02 sigurno vpliva na spremembe.

limas
1 leto 10 meseci nazaj

CO2 ne vpliva na nič. Je samo globalni nateg s skritimi agendami. Vsilili so nam celo plačevanje CO2 taks. Kam se steka ta denar?
Vsako leto posekajo na črno ogromno amazonskih gozdov, pa nikogar ne gane.
Dobro, prepovejte fosilne motorje, hkrati pa nam zagotovite vozila na vodikove gorivne celice, ki je edina trajnostna, zelena in ekološka alternativa. E-vozila to niso.

 
Fisker počasi razkriva svoj drugi model
Tudi Ferrari z načrti za električno prihodnost