Novice

FCA bo morda povsem opustil razred mini mestnih avtomobilov

Vse zahtevnejši standardi ter pričakovanja kupcev se odražajo v potrebi po vse višjih razvojnih stroških, tudi v razredu najmanjših avtomobilov, zaradi česar naj bi FCA resno razmišljali o popolni opustitvi tega avtomobilskega razreda.

Razlog pa seveda niso samo vse višji stroški, ampak tudi razmeroma majhne marže, ki jih ta avtomobilski razred dopušča. Konkretneje je o načrtih namignil Mike Manley, ko je povedal, da nameravajo Fiat preusmeriti v avtomobilski segment B, kjer so nenazadnje leta nazaj Italijani že kraljevali –  najprej z Unom, še bolj pa kasneje s Puntom.

To pomeni, da bi znal Fiat zaključiti z modeli, kot sta mala Panda in nenazadnje tudi Fiat 500. Prav slednji je v zadnjih letih temelj vsega, kar možje v Torinu potisnejo na ceste. Če, oziroma kdaj ali v kakšni obliki točno naj bi se ta preusmeritev Fiata zgodila, Manley zaenkrat ni razkril v poročilu glede poslovanja skupine v tretjem četrtletju. Je pa ta dogodek izkoristil za pojasnilo, da bomo v bližnji prihodnosti videli, kako se bo Fiat osredotočil na bolje prodajani in tudi bolj profitabilni segment (B). Nekaj, kar bi pomenilo tudi odmik od mini segmenta A.

FCA je sicer v tretjem četrtletju zabeležil 55 milijonov evrov izgube v Evropi, kar pripisujejo v veliki meri Fiatovim izzivom na tržišču in dejstvu, da tekmujejo na stari celini predvsem v razredu mini avtomobilov, pa še to pretežno z modeli, ki so v povprečju najstarejši med tekmeci. Načrt, kako obrniti dogajanje ponovno sebi v prid, se zdi enostaven: vrnitev v razred, iz katerega so dokončno izstopili lansko leto, ko so prenehali izdelovati osiveli Punto. Ali pomeni to tudi ponovno vrnitev modelnega imena, bo pokazal čas. Ali bo šlo res za posodobljen Punto ali pa bo novinec morda prevzel danes tako zelo popularno podobo malega križanca, pa Manley ni pojasnil, prav tako kot tudi ni konkretiziral prihodnosti Pande in Fiata 500.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Fiat.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "FCA bo morda povsem opustil razred mini mestnih avtomobilov"


8 meseci 29 dni nazaj

Pri FCA se načrti spreminjajo kot aprilsko vreme…..

8 meseci 29 dni nazaj

Pa sej pravim, da njih sploh ne moreš jemat resno. Bogi PSA, kaj mu je bilo tega obiska treba…

8 meseci 29 dni nazaj

Ne razumem, vse bodo skenslali in splavili novega Punta in to je to? Trojček z 208 in Corso in to je to? Nej rajši zaprejo vseskupaj, mislim da bo tako zguba manjša. Jaz ne razumem kako ne dojamejo da Fiat-a čisto nič ne more rešiti. Ja res, tako nizko so padli po desetletjih zanemarjanja svojega portfolia.

xxl
8 meseci 30 dni nazaj

Dobro jutro Fiat. Zdaj še ukinite, to kar edino gre v promet, no, res je, da kaj drugega za ponudit niti nimate.

 
Steve Wozniak ima pomisleke glede popolnoma avtonomnih vozil
Video napovednik nove Octavie