Novice

Steve Wozniak ima pomisleke glede popolnoma avtonomnih vozil

Tehnični zanesenjak in soustanovitelj podjetja Apple ni več tako optimističen glede popolnoma avtonomnih vozil v vsakdanjem prometu.

Kljub dejstvu, da je bil pred časom prepričan, da bodo samodejna vozila kmalu sposobna enakovredne udeležbe v prometu kot vozila z voznikom, je sedaj prišel do zaključka, da je na vsakdanjih cestah preveč nepredvidljivih situacij, ki bi jim bila tovrstna tehnologija lahko kos. Po njegovem mnenju bi bilo bolje, da bi bila tehnologija uporabljena kot pomoč voznikom v določenih situacijah.

Steve Wozniak je leta 1978 skupaj s Stevom Jobsom ustanovil družbo Apple, ki se vsa ta leta uspešno uvršča v sam vrh sodobnih tehnoloških podjetij. V preteklosti je upal, da bo tudi Apple eno od podjetij, ki bo razvijalo ter uvajalo samodejne tehnologije v vsakdanjo rabo. Pred časom pa naj bi na konferenci Auto Revolution, ki jo je organiziralo marketinško podjetje J.D. Power, izjavil, da odstopa od ideje skorajšnje uvedbe avtonomnih tehnologij 5. stopnje. Po njegovem mnenju naj bi bila tehnologija uporabna le na ustrezno prilagojenih cestah, kjer ne bi bilo nepredvidljivih dogodkov in kritičnih situacij, poudaril pa je tudi, da je verjetno nepotrebno poudarjati, da bi bilo tovrstne kriterije nemogoče implementirati v celotnem cestnem omrežju.

Dejal je še, da so optimistične napovedi podjetij, ki razvijajo avtonomne tehnologije, zavajale javnost in zato naj bi bila pričakovanja daleč stran od realnosti. Po njegovem mnenju avtonomni avtomobili še nekaj časa ne bodo dosegli zmožnosti, da se v določenih situacijah odzovejo tako učinkovito, kot bi se človek.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Waymo, Gage Skidmore.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Steve Wozniak ima pomisleke glede popolnoma avtonomnih vozil"


xxl
8 meseci 3 dni nazaj

“prišel do zaključka, da je na vsakdanjih cestah preveč nepredvidljivih situacij, ki bi jim bila tovrstna tehnologija lahko kos. Po njegovem mnenju bi bilo bolje, da bi bila tehnologija uporabljena kot pomoč voznikom v določenih situacijah”, “po njegovem mnenju naj bi bila tehnologija uporabna le na ustrezno prilagojenih cestah, kjer ne bi bilo nepredvidljivih dogodkov in kritičnih situacij, poudaril pa je tudi, da je verjetno nepotrebno poudarjati, da bi bilo tovrstne kriterije nemogoče implementirati v celotnem cestnem omrežju.”
Pa to cel čas trdim, streznite se že. Avtonomija je mogoča samo v za to prirejenem območju, pa še to pogojno. Kako bo avtonoimno vozilo uporabljal kmet na gorski kmetiji, ali v nerazvitih predelih Afrike, Azije, Sibirije…?

8 meseci 2 dni nazaj

“Kako bo avtonoimno vozilo uporabljal kmet na gorski kmetiji, ali v nerazvitih predelih Afrike, Azije, Sibirije…?”
Saj tam ga že ves čas uporabljajo – z izpopolnjenimi algoritmi, zapakiranimi v konjskem/volovskem/oslovskem hardveru.
Tudi mojega soseda, istrskega kmetiča je mezeg total pijanega in globoko spečega varno pripeljal z vozom domov ca. 12 km daleč.

 
Daimler s tremi samostojnimi poslovnimi enotami
FCA bo morda povsem opustil razred mini mestnih avtomobilov