Novice

Ferrarijev patent električnega puhala na štirivaljniku

Izraz elektrifikacija pogonskega sklopa se danes razume predvsem kot dodajanje elektromotorjev v pogonski sklop, kjer stalno ali začasno opravljajo nalogo pogona avta. Ferrari je očitno iznašel še drugačne vrste elektrifikacijo. Sistem je tako samosvoj, da so ga zaščitili s patentom.

 

Gre za elektrifikacijo sistema tlačnega polnjenja motorja, pri kateri izpušni plini ženejo turbino [13], ki mehansko ni povezana s turbopuhalom, temveč z elektro generatorjem [21]. Slednji pridobljeno električno energijo pošilja v baterijo [23]. V bateriji shranjena elektrika se nato lahko porablja na dva načina. Eden je za napajanje elektromotorja [24] mehanskega puhala [14], ta pa prisilno polni motor z notranjim zgorevanjem. Drug način porabe elektrike, shranjene v bateriji [23], je s pogonom elektromotorja [26], ki je, kot v vsakem hibridu, lahko tudi generator.

Ferrari pri tem pravi, da elektrogenerator [21] gnan z izpušnimi plini pri običajni vožnji, recimo po avtocesti, proizvaja bistveno več elektrike, kot jo porablja z elektriko gnano [24] mehansko puhalo [14]. Zato se lahko presežek porablja za napajanje elektromotorja [26], nameščenega ali neposredno na glavno gred motorja z notranjim zgorevanjem ali, po vzoru hibridov, nekje drugje v pogonskem sklopu. Ta isti elektromotor lahko seveda, kot pri običajnih hibridnih sistemih, bodisi žene avto samostojno, ga pomaga gnati motorju z notranjim zgorevanjem ali regenerira energijo med zaviranjem.

A Ferrari s tem še ni izčrpal potenciala, ki ga ponuja ta patent. Poleg krmiljenja elektro generatorja [21] v odvisnosti od pretoka izpušnih plinov, pravijo Italijani, ga lahko krmilijo tudi v odvisnosti od želene zvočne kulise motorja. Ferrari namreč trdi, da lahko pretok izpušnih plinov skozi turbino [13] krmilijo v odvisnosti od želenega zvoka, ki naj bi ga motor oddajal v okolico. Glede na simfonije, po katerih so znani njihovi osemvaljni in dvanajstvaljni pogonski agregati, si lahko mislimo, da je ta del krmiljenja še kako pomemben za Ferrari in njegove motorje.

Ko smo že ravno pri številu valjev Ste opazili, da je na skici patentne prijave narisan štirivaljnik? Mar to pomeni, da lahko pričakujemo v kakšnem bodočem Ferrariju štirivaljni turboagregat? Ker se štirivaljnik najbrž res ne spodobi za pravega Ferrarija mogoče kljub vsemu prihaja novi »baby« Ferrari. Morda pa bodo takšen štirivaljnik ponudili v kakšnem Maseratiju ali pa Alfi Romeu? Seveda pa gre pri vsem skupaj res lahko samo za preprosto skico s prikazanim štirivaljnim motorjem. Brez vsakršnega prikritega sporočila. Samo čas in seveda vodilni pri Ferrariju pa poznajo odgovore na vsa našteta vprašanja.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Slika: patentna prijava Ferrari.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Ferrarijev patent električnega puhala na štirivaljniku"


sebor
5 leta 9 meseci nazaj

Pa naj še kdo reče, da ne pride nič iz F1 na cesto.

xxl
5 leta 9 meseci nazaj

Zanimivo.

 
Menjava olja na Veyronu ali kako prihraniti približno 20.000 €
Namesto Marchionneja vodstvo FCA prevzema Michael Manley