Novice

Namesto Marchionneja vodstvo FCA prevzema Michael Manley

Michael Manley, pod vodstvom katerega sta od leta 2009 do danes Jeep in RAM doživela preporod, je bil minulo soboto imenovan za novega vodjo upravnega odbora skupine FCA.

Čeprav je novica udarila kot strela z jasnega, naj bi se italijansko-ameriška naveza ukvarjala z njo že nekaj mesecev, natančneje vse od trenutka, ko je Sergio Marchionne najavil namero, da se prihodnje leto upokoji. Zaradi resnih zdravstvenih zapletov z okrevanjem po operaciji rame je vodstvo FCA sporočilo, da se Marchionne ne bo več mogel vrniti na svoje delovno mesto, posledično so sprožili vse potrebne postopke za njegovo takojšnjo zamenjavo.

Upravni odbor je na njegovo mesto imenoval Michaela Manleya, v Veliki Britaniji rojenega managerja, ki se je pridružil skupini FCA leta 2009. Takrat je Sergio Marchionne uspešno speljal priključitev obubožanega Chryslerja Fiatu ter ju skupaj popeljal na uspešno pot prestrukturiranja.

Manley je ob pripojitvi Chryslerja Fiatu prevzel vajeti Jeepa in RAM-a ter ju pretvoril v velika prodajna uspeha. V ne ravno blestečem poslovanju Fiata in Chryslerja leži tudi razlog za šalo, da bi se moral FCA pravzaprav imenovati JRA ali na dolgo Jeep RAM Automobiles.

V strokovnih krogih je imenovanje Manleya naletelo na veliko odobravanja. Dejstvo je, da je bil dolga leta tesen in dober sodelavec odločnega Italijana. V plus mu stroka šteje tudi že omenjeno izvrstno opravljeno delo v vlogi vodje omenjenih ameriških znamk. Mnogi ocenjujejo, da, če je kdo, potem je on tisti, ki bo znal na podobno pot uspeha vrniti vse znamke in z njimi posledično celotno skupino.

Obstajajo pa tudi nekateri skeptiki, ki se bojijo, da bo v luči Trumpovih groženj z vpeljavo uvoznih dajatev na vozila, proizvedena izven ZDA, Manley več pozornosti namenil ameriškim proizvodnim obratom kot tistim v Evropi, še posebej v Italiji.

Marchionne je bil istočasno razrešen tudi iz upravnega odbora Ferrarija. Namesto njega bo Ferrarijeve vajeti prevzel Louis Camilleri, prvi nadzornik družbe pa bo postal John Elkann, ki je tudi že nadzornik celotne skupine FCA.

Avtomobilizem.com (Vir: AutoExpress. Foto: FCA.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Namesto Marchionneja vodstvo FCA prevzema Michael Manley"


xxl
5 leta 8 meseci nazaj

Še niste objavili, da je Sergio že umrl.

Gosic
5 leta 8 meseci nazaj

Nobene objave tudi ni, da o nakupu FCA razmišlja Hyundai-Kia.

Novinec1968
5 leta 8 meseci nazaj

Hyundai Motor Company je res neverjetna poslovna gazela. Šele leta 1967 ustanovljenemu podjetju se znamka KIA lahko zahvali, da sploh še obstaja. Hyundai je pred 20 leti kupil večinski delež propadlega in tehnološko nazadnjaškega podjetja KIA in ga do danes dejansko preporodil, ter ga s svojo tehnologijo pozicioniral malenkostno pod lastno blagovno znamko Hyundai, nad njo pa je pozicioniral znamko Genesis.
V kolikor pri Hyundai-ju kupijo še FCA imajo lahko prosto pot na sam vrh. Prav zanima me kako bi se ta prevzem odražal pri nas? Ali se bo Jeep vrnil na Leskoškovo ali se KIA seli na Dunajsko?

xxl
5 leta 8 meseci nazaj

Ampak, kje je Fiat danes v EU? Alfa itak butična , Lance praktično ni več.

Tattoo-
5 leta 8 meseci nazaj

Za Evropo (in tudi posamezne znamke) jim je tako vseeno…lastnikom FCA se je vrednost premoženja pod Marchionnevim vodstvom povečala za 10x (samo družini Agnielli iz cca. 3 milijard na preko 30 milijard) in to je tudi vse, kar jim je pomembno.

xxl
5 leta 8 meseci nazaj

Denar ni vse, pravijo 🙂

Firediver
5 leta 8 meseci nazaj

…to je večna tolažba za revne. Itak pa postaja svet tak, da brez (veliko) denarja, ne boš imel dostojnega življenja.

cashy
5 leta 8 meseci nazaj

Kar veliko pove o nas, ljudeh, in v kaj se spreminjamo. Sram nas je lahko, kako izgubljamo prave vrednote in čut za sočloveka.

 
Ferrarijev patent električnega puhala na štirivaljniku
Semafor: da ali ne?