Novice

Menjava olja na Veyronu ali kako prihraniti približno 20.000 €

Ne le, da so eksotični avti dragi za kupiti, so tudi izredno dragi za vzdrževanje. Lep primer je Bugatti Veyron.

O nekaj milijonskem znesku, ki ga je Bugatti zahteval v zameno za Veyrona, je bilo prelitega že veliko digitalnega črnila. Nekaj manj na temo njegovega vzdrževanja. Strošek novih pnevmatik, ki so sposobne doseganja hitrosti preko 400 km/h, stanejo lastnika okroglih 40.000 dolarjev na menjavo. Bugatti pri tem pravi, da je treba le te Veyronu menjavati bistveno pogosteje, kot to počnemo povprečneži na naših vsakdanjih plebejskih avtih. Naslednje je zavarovanje avta. Zanj ocenjujejo, da je treba vsako leto pripraviti med 30.000 in 50.000 evrov.

Po poročanju Jensa Schulenburga, Veyronovega vodilnega razvojnega inženirja, zadošča zaloga goriva v posodi (približno 105 litrov) za samo 12 minut vožnje pri največji hitrosti. Preračunano to pomeni, da zmore priti pri tej hitrosti največ 82 kilometrov daleč. Jasno je ta razdalja v resnici še krajša, saj porabi nekaj goriva pri samem pospeševanju. Različica Vitesse je še bolj požrešna. Njen 1.200-»konjski« šestnajstvaljnik sprazni posodo za gorivo v samo 10,3 minutah oziroma pride največ 70 kilometrov daleč z eno polnitvijo bencina. A ta dva podatka se zdita ob zgornjih cenah in ceni za redni servis ter menjavo motornega olja pri Bugattiju kot kapljica v morju. Za to nujno zlo lastnikom računajo namreč kar 21.000 dolarjev oziroma približno dvajset evrskih tisočakov. Zato se je Houston Crosta, lastnik enega od Veyronov, odločil opraviti menjavo olja v lastni režiji.

Sam pravi, da ne zato, ker bi bil skopuh ali ker si ne bi mogel privoščiti, ampak predvsem zato, ker se mu zdi zanimivo. Pravzaprav tako zelo zanimivo, da je pripravil video posnetek postopka. Slednji je z 20 minutami jasno konkretno skrajšan, saj prikazuje samo zanimivosti in posebnosti, pripadajočega »balasta«, ki spremlja poseg, pa je pod črto naneslo za več kot 24 ur dela mehanika.

Ne bomo zahajali v podrobnosti, saj verjamemo, da priložen video posnetek prikazuje celotno zgodbo zelo nazorno. Povzemamo samo najbolj zanimive posebnosti. Preden so lahko sploh začeli s postopkom, so rabili posebne pripomočke za dvig tako nizkega avta kot je Veyron, saj »vilice« standardnega avtomobilskega dvigala ne gredo podenj. Za menjavo olja je treba odstraniti tudi obe zadnji kolesi, odviti več deset vijakov, ki držijo na Veyronu zadnji odbijač, pokrov motorja, zaščito pod avtom in še kar nekaj drugih elementov avta, preden se mehanik dokoplje do 16, ja, pravilno ste prebrali, 16 vijakov, skozi katere je moč iztočiti motorno olje. Tega jim je v videu uspelo izločiti dobrih 16 litrov. Velik motor pač rabi veliko olja.

Ni kaj, nič na Veyronu ni drobno, majhno ali skromno. In točno to je njegovo bistvo – velik, drag in izjemen. Vse tisto, kar peščica nemarno premožnih, ki si ga lahko privošči, želi sporočiti okolici, ko sedejo vanj in se z njim zapeljejo okoli »bloka«.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Bugatti. Video: Royalty Exotic Cars.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Vietnamski VinFast napovedal dva modela za letošnji Pariz
Ferrarijev patent električnega puhala na štirivaljniku