Novice

Fiat 600 še s hibridnim pogonom

Pri italijanskem proizvajalcu so pred kratkim začeli s proizvodnjo električne različice novega križanca Fiat 600, zdaj pa so z javnostjo delili podrobnosti o prihajajoči hibridni različici, ki naj bi jo začeli dobavljati v naslednjem letu.

Prehodna ponudba

Električni Fiat 600e je trenutno v središču pozornosti, ko je govora o modelni paleti znamke. A se prodajni strategi hkrati dobro zavedajo, da navidezno neizogibna elektrifikacija še zdaleč ni zlezla pod kožo vsem potencialnim uporabnikom. Zato so v pogonski nabor modela 600 dodali hibridno različico, ki jo namenjajo tistim nekaj državam, kjer je prehod na elektriko še vedno počasnejši.

Izvršni direktor Fiata Olivier Francois je tako pojasnil, da njihova strateška vizija, po kateri bi 600e postal najbolje prodajan evropski mestni baterijsko-električni model, ostaja osredotočena na popolno elektrifikacijo. Ker pa želijo ostati pomemben igralec tudi v državah (kot je na primer domača Italija), kjer elektrifikacija še ni dobila pravega zagona, bodo izbranim trgom ob električni ponudili še hibridno izvedenko modela 600.

Učinkovita in mirna vožnja

Hibridni paket P2 bo na voljo v racionalni opremski izvedenki 600 Hybrid ali v ekskluzivni različici La Prima s pridihom tipične izkušnje italijanskega življenjskega sloga Dolce Vita. Pogonski sklop je zasnovan na trivaljnem 1,2-litrskem bencinskem agregatu (74 kW/100 KM), nadgrajenemu z 48-voltno litij-ionsko baterijo in novim 6-stopenjskim električnim menjalnikom z dvojno sklopko, ki ima v kompaktnem ohišju integriran elektromotor moči 21 kW, inverter ter centralno enoto. Elektrifikacija naj bi poskrbela za tih zagon in odzivno vožnjo v območju nizkih vrtljajev, kasneje pa med drugim optimizirala porabo. Pri proizvajalcu tako za pogonski sklop, tudi na račun Millerjevega cikla, navajajo prihranek do 15 % emisij CO2 (100-114 g CO2/km v preliminarnih meritvah) v primerjavi z motorjem na notranje zgorevanje s samodejnim menjalnikom.

Tehnologija naj bi uporabnikom zagotavljala izjemno mirno vozno izkušnjo, kjer je električni način lahko v ospredju za kratek čas (1 km vožnje) pri hitrostih do 30 km/h, pa tudi pri potovalnih hitrostih, v razmerah, kadar voznik spusti stopalko za plin (odseki avtocestne vožnje, vožnja po klancu navzdol). Za tih in učinkovit prehod med bencinskim agregatom in elektromotorjem naj bi skrbel jermenski zaganjalnik.

Petindvajset tisočakov

Petvratni hibridni križanec dolžine 4,17 m v notranjost sprejme do pet potnikov, ki jim je v zadku avtomobila namenjeno 385 litrov prostornine za prtljago. Znana je tudi vstopna cena za italijanski trg – hibrid z osnovnim paketom opreme bo na voljo za 24.950 evrov.

Pri slovenskem zastopniku so nam potrdili, da bosta na našem trgu na voljo tako električna kot tudi hibridna izvedenka modela 600, cene pa bodo znane ob začetku prodaje.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Fiat.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Fiat 600 še s hibridnim pogonom"


10 meseci 7 dni nazaj

Toyota Yaris hybrid iz leta 2012 ima co2 85g CO2/km… weird

xxl
10 meseci 7 dni nazaj

To je bolj MHEV kot HEV. Cena je zanimiva, za te čase. 1,2 100, hm, s ketno?

drugmirko
10 meseci 6 dni nazaj

to JE MHEV! škoda le, da Stellantis svojim mikro hibridom ne privošči vsaj dvakrat večje kapacitete od tistih piškavih 0.4 kWh uporabne kapacitete…. bi mogoče z malo več uporabne elektro pomoči bil boljši konkurent/zamenjava za dizle….

 
Nemci brez zadostne podpore deklaraciji o e-gorivih
Volkswagen Tiguan: svetovna premiera prodajne uspešnice