Novice

Nemci brez zadostne podpore deklaraciji o e-gorivih

Nemčija naj bi v okviru dogodka mobilnosti IAA v Münchnu želela utrditi podlago za prihodnost sintetičnih goriv, a naj bi bila – zaradi nezadostne podpore sodelujočih držav – prisiljena odložiti načrtovan podpis deklaracije.

Nemško ministrstvo za transport, na čelu z ministrom Volkerjem Wissingom, naj bi želelo domači teren letošnjega münchenskega salona IAA Mobility izkoristiti za podpis deklaracije, ki naj bi omogočila prihodnost sintetičnih goriv. Države podpisnice naj bi se s podpisom deklaracije zavezale k vlaganjem v izgradnjo obratov za proizvodnjo sintetičnih goriv in medsebojnemu deljenju pridobljenih znanj. Na ta način bi sodelujoče države ohranile tehnološko nevtralnost pri razvoju čistih tehnologij pogona vozil ter, z ekološkega vidika, zmanjšale odvisnost od uvajanja električnih vozil.

Po načrtih nemškega ministrstva za transport naj bi z uporabo sintetičnih goriv pričeli zniževati izpuste ogljikovega dioksida, ki jih proizvajajo osebni avtomobili. V navezi z Italijo naj bi povečali podporo uporabi alternativnih goriv za izjemo od načrtovane prepovedi prodaje novih vozil z motorji na notranje zgorevanje, ki ga do leta 2035 načrtujejo evropske oblasti.

Nemški načrti naj bi po poročanju tujih medijev padli v vodo zaradi nezadostne podpore držav, saj naj  bi s podpisom soglašale le tri države – Japonska in Češka, kot državi z precejšnjim deležem avtomobilske industrije, ter Maroko, kjer vidijo predvsem ekonomsko priložnost na račun naravnih danosti in zelene energije za pridobivanje vodika.

Zaenkrat proizvodnja sintetičnih goriv v zadostnih količinah še vedno predstavlja številne izzive, pomemben dejavnik za pričetek njihove množične uporabe pa predstavlja tudi visoka cena.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Porsche, eFuel Alliance.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prihaja nov superšportnik slovenskega izvora
Fiat 600 še s hibridnim pogonom