Novice

Ford bi z Agility Robotics dostavljal avtonomno vse do praga

Napredek tehnike dokazuje, da se razkorak med nekdanjo znanstveno fantastiko in današnjo tehnično resničnostjo zmanjšuje skoraj na dnevni ravni. Zadnji dokaz temu je dostavni robot Digit ameriškega podjetja Agility Robotics.

 

Digit naj bi, tako Agility Robotics, s svojo dvonožno pojavo in hojo spominjal na človeka. Zlobneži pri tem komentirajo, da jih hoja Digita spominja bolj na človeka, ki poskuša posnemati hojo vesoljca ali robota, kot pa robota, ki hodi kot človek – a nič za to.

Ideja popolnoma avtonomnega dostavljalnega sistema je samovozeč dostavnik in v njegovem zadku nameščen robot Digit. Ta na mestu dostave samostojno vzame predmet dostave in ga odnese zadnjih nekaj metrov do praga naročnika. Po zagotovilih Agility Robotics je Digit sposoben nositi pakete do 20 kilogramov, stopati po stopnicah navzgor in navzdol, premagovati druge vrste ovir (kot so recimo robniki ob cesti) ter hoditi tudi po neravnem terenu (razne klančine in podobno).

Za premikanje rabi tudi Digit, kot živa bitja, možnost pogleda v okolico, skozi katero se premika in orientiranje v njej. En način je, da si robot z lastnimi tipali sam priskrbi te podatke. Druga opcija pa je, da pridobi izhodiščno stanje od samovozečega avta, s katerim se je pripeljal na lokacijo dostave. Navsezadnje tudi slednji za potrebe svoje navigacije skozi prostor ravno tako neprestano analizira okolico. Posledično ni tehničnega zadržka, da bi te podatke izmenjal z dostavnim robotom. Točno v povezavi s to temo pa pride v veljavo tokratna povezava podjetja Agility Robotics s Fordom. Razvojniki obeh podjetij namreč zatrjujejo, da že intenzivno delajo na medsebojni povezanosti in prepletenosti obeh, avtonomnega avta in avtonomnega dostavnega robota.

Čeprav se zdi ta tehnični napredek sila zanimiv in lep dokaz, kaj vse si je človek sposoben zamisliti in nenazadnje tudi uresničiti v praksi, vse skupaj vseeno spremlja nek čuden priokus. V spomin nam namreč prikliče razmišljanje namišljenega junaka, doktorja Iana Malcoma iz filma Jurski park, ki ga je upodobil Jeff Goldblum. Ta je rekel: »Vaši znanstveniki so bili preveč obremenjeni z razmišljanjem o tem ali jim lahko uspe, namesto da bi se ustavili in razmislili, če naj to sploh naredijo.«

Kar se je še nekaj let nazaj zdelo kot znanstvena fantastika postaja danes resničnost. V industriji za tekočimi trakovi vse pogosteje srečujemo robote, ki so izpodrinili človeka pri najenostavnejših nalogah. Tudi v avtu imamo vedno več digitalnih pomočnikov in elektronskih sistemov, katerih naloga je razbremeniti človeka, a tisti z malo poglobljenim razmišljanjem o tem verjamejo, da gre pri tem za neke vrste poneumljanje človeka. Tudi sicer se z napredkom umetne inteligence njena suverenost dviguje in posledično meja nadomestljivosti človeka niža. Upajmo, da se ti dve meji med seboj ne bosta križali, saj poznamo kar nekaj črnih scenarijev, ko roboti nadvladajo človeka. No, ampak en robot dostavljalec res ni težava … ali pač?

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto in video: Agility Robotics.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Ford bi z Agility Robotics dostavljal avtonomno vse do praga"


xxl
4 leta 10 meseci nazaj

Jaz sem oster nasprotnik tega, ne samo zaradi tega, ker rad vozim, ampak, prav zaradi zadnjega stavka. Zbudite se, dokler ne bo prepozno.

 
Opel Corsa-e še uradno
Prenovljeni Superb ponuja še več udobja