Novice

Opel Corsa-e še uradno

Po pobeglih fotografijah popolnoma nove Opel Corse-e so zdaj Nemci, načrtno ali ne, sklenili v celoti umakniti embargo z modela in javnosti tudi uradno posredovali fotografije ter uradne podatke.

Ker fotografije ne razkrivajo kaj takšnega, česar nismo uspeli razbrati že na pobeglih fotografijah, se raje posvetimo drugim podrobnostim o avtu, saj smo o njih doslej pisali z določeno mero ugibanja.

Nemci so tako potrdili, da premore Corsina litij-ionska baterija dejansko 50 kWh. Po zaslugi možnosti hitrega DC polnjenja jo je moč iz praznega napolniti do 80 % stanja napolnjenosti v kratkih 30 minutah. Uradni podatek o dosegu z eno polnitvijo so napovedi tudi kar dobro zadele, saj ta po standardu znaša točno 330 km. Opel je na baterijo razpisal osemletno garancijo, vsakodnevni vpogled v njeno stanje in stanje nekaterih drugih sistemov Corse-e pa bo dovoljevala aplikacija MyOpel.

Pogonski elektromotor premore 100 kW (136 KM) in 260 Nm navora. Tako motorizirana Corsa-e pospešuje do 50 km/h v 2,8 sekundah, do meje 100 km/h pa pospešuje 8,1 sekunde. Kot se za sodobne elektro avtomobile spodobi, bo tudi prva električna Corsa vseh časov opremljena z voznimi režimi in sicer Normal, Eco in Sport. Prvi je namenjen vsakodnevni vožnji, drugi poseže na nekatere sisteme avta za kar največjo možno učinkovitost, Sport pa na drugi skrajnosti zaostri odzivnost in dinamiko pogonskega sklopa.

Nova Corsa meri v dolžino točno 4,06 metra in četudi je vrh strehe glede na predhodnico nižji za 48 mm, naj bi bilo prostora za glave v kabini dovolj tudi po zaslugi za 28 milimetrov nižje nameščenega voznikovega sedeža. Nižja gradnja avta in v njegovo dno vgrajena baterija poskrbita tudi za nizko težišče Corse-e, kar naj bi ob manjši skupni masi poskrbelo za bistveno boljše vozne lastnosti in dinamiko v vožnji, ki naj bi, tako Opel, zagotavljala celo zabavnost vožnje z njo.

Izmed kopice sodobnih elektronskih sistemov in voznih pomagal je Opel še posebej ponosen na možnost doplačila za matrična žarometa IntelliLux LED, kot jih ponujata tudi aktualna Astra in Insignia. Računalniški zaslon namesto merilnikov daje vozniku možnost prilagoditve prikaza podatkov, sredinski zaslon vrh armaturne plošče pa meri od najmanj 7 palcev (v primeru večopravilne enote Multimedia Navi) do največ 10 palcev (v primeru sistema Multimedia Navi Pro).

Po šestih generacijah Corse ter prodanih 13,6 miliona primerkov prvih petih generacij, je Corsa-e prva električna Corsa. Ne samo to. Corsa-e je tudi prvi serijsko proizvajani baterijsko električen Opel, ki so ga v svoji 120-letni zgodovini ponudili trgu. V tem trenutku cene za novinko še niso poznane, a je Opel napovedal zelo zanimivo prodajno strategijo zanjo.

Pravijo namreč, da bodo že čez nekaj tednov odprli knjigo naročil za Corso-e, šele kasneje pa tudi za tradicionalno gnane različice z bencinskimi in dizelskimi motorji. Ni kaj, priznati jim je treba iznajdljivosti pri iskanju načinov izstopanja na današnjem sila zasičenem trgu s tovrstnimi avtomobilskimi modeli. Dejstvo je namreč, da je baterijskih električnih mestnih avtomobilov z opisanimi tehničnimi lastnostmi zelo malo.

Za dober začetek prodajne poti pa ne zadošča samo edinstven paket, ampak tudi smiselna cenovna umeščenost. Na to, kako jo bodo uvrstili v obstoječo ponudbo, pa bomo morali še malo počakati.

Avtomobilizem.com (Vir in fotografije: Opel.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Opel Corsa-e še uradno"


jankometka
4 leta 10 meseci nazaj

Deluje zelo zanimiva in privlačna. Definitivno avto na katerega je treba biti pozoren. Upam da bodo tudi testi uspešni

srcnik
4 leta 11 meseci nazaj

Lepa, samo edino kar zmoti je kvadraten lcd za števce (izgleda ceneno) :/

 
Muhasto delovanje Teslinega avtopilota
Ford bi z Agility Robotics dostavljal avtonomno vse do praga