Novice

Ford bo 3. februarja pokazal Focusa RS

Ford bo težko pričakovano tretjo generacijo Focusa RS uradno predstavil 3. februarja, za lažje čakanje pa je pripravil kratek video, ki nevarno visoko dviguje pričakovanja ljubiteljev hitre in drzne vožnje.

Novi RS je vključen v Fordov športni program visokozmogljivih vozil, ki bo do konca desetletja na ceste pripeljal dvanajstih športnih modelov. Pod isti program spada tudi nedavno predstavljeni Ford GT, ki bo, tako kot Focus RS, na ceste zapeljal leta 2016.

Najmočnejši Focus RS bo razvit v Ameriki, vendar se bo prodajal na vseh pomembnejših trgih. Raj Nair, globalni vodja razvoja produktov, je dejal, da bodo športni oddelki Team RS, Ford SVT in Ford Racing združeni pod skupno znamko Ford Performance, ki bo locirana v mestu Charlotte v Severni Karolini. Oddelek bo vodil Dave Pericak, novi Fordov direktor za visokozmogljiva vozila. Z reorganizacijo želijo na pomembne trge hitreje pripeljati nova vozila in njihove komponente.

Po zadnjih, neuradnih podatkih, bo nov Focus RS opremljen z 2,3-litrskim štirivaljnim EcoBoost bencinskim agregatom, ki ga lahko najdemo tudi v novem Mustangu. Imel bo 10 odstotkov manj moči kot novi ‘žrebec’, predvidevajo pa, da se bo okoli 330 ‘konjskih moči’ prenašalo na sprednji kolesni par, pri tem bo za boljši oprijem skrbela mehanska zapora diferenciala in RevoKnuckle sistem prednjega vzmetenja.

Novi Focus RS se bo od Focusa ST razlikoval po drugače oblikovanemu sprednjemu odbijaču in dvojnemu zaključku izpušnih cevi, ki bo močno preglasil šibkejšega brata. Ford je na evropske ceste ravnokar pripeljal športno nabritega Mustanga, zato so se številni ustrašili, da, zaradi podobnega pedigreja, RS ne bo zapeljal na staro celino. Trditve je ovrgla Barb Samardzic, izvršna direktorica družbe, ki je zatrdila, da sta si Mustang in RS zelo različna, zato privabita drugačne profile kupcev in skupaj dopolnjujeta ponudbo Forda.

Kot se za globalni avto spodobi, bo Focus RS izdelovan na isti proizvodnji liniji kot običajna različica. Bencinski agregat si bo delil z Mustangom (RS bo imel agregat nameščen prečno, Mustang pa vzdolžno), zato bo proizvodnja modela ekonomsko opravičljiva, RS pa bo našel pot na tržišča, kjer v preteklosti ni bil prisoten.

Zaradi manjše mase in bolj učinkovitega motorja bo RS v primerjavi s predhodnikom porabil petino manj goriva. V prodajne salone bo prišel v sredini ali proti koncu leta 2016, prvič pa bo predstavljen letos na festivalu hitrosti v Goodwoodu.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Autocar.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Ford bo 3. februarja pokazal Focusa RS"


toMmy
9 leta 2 meseci nazaj

Za prodajne številke imajo ST-ja, takšni avti se pa delajo bolj zaradi imidža znamke oz. modela, kot zaradi zaslužka. Zato jih tudi dajo ven dokaj pozno, da malo poživijo prodajo navadnih.

ucmanster
9 leta 2 meseci nazaj

proti koncu leta 2016?! a ne bi takrat bil že čas za nov model?

Blinder
9 leta 2 meseci nazaj

več konjev ko mu dajo več tudi nabijejo ceno in manjše so prodajne številke. toyota je leta nazaj šla v to smer, da ponudijo švoh športen avto: yaris “gti”, prvo 105 konjev, pozneje 130, medtem ko je konkurenca letela na 150+

 
Toyota vendarle na prvem mestu
Toyotin RND Concept je pripravljen za proizvodnjo