Novice

Toyota vendarle na prvem mestu

Kljub temu, da so prve napovedi kazale, da je v lanskem letu prodal največ avtomobilov koncern Volkswagen, pa je po Toyotini uradni objavi podatkov sedaj jasno, da japonski proizvajalec ostaja največji avtomobilski proizvajalec.

Po podatkih, ki so jih obelodanili pri Toyoti, so v letu 2014 prodali 10,23 milijona vozil, kar je za zgolj 90.000 avtomobilov več, kot pri Volkswagnu (10,14 milijona). Kljub temu, da so v lanskem letu dosegli triodstotno rast v prodaji, pa napovedi kažejo, da bi se zaradi uvedbe novega davka na dodano vrednost na Japonskem, ki stopa v veljavo z letošnjim letom, rast prodaje novih avtomobilov pri Toyoti lahko zmanjšala za kar devet odstotkov – nenazadnje je na domačem trgu vsak peti nov avto znamke Toyota. Hkrati se zaustavlja tudi rast prodaje na največjih svetovnih trgih, v ZDA in na Kitajskem, kjer ima sicer Toyota ogromen prodajni delež. Zaradi tega so pri Toyoti zelo previdni pri napovedih za letošnje leto, ko naj bi prodali skupno 10,15 milijona vozil (vključujoč znamke Lexus, Daihatsu in Hino).

Medtem ko se Volkswagen širi na ostale trge in, podobno kot GM, odpira nove tovarne na Kitajskem, so pri Toyoti začasno ustavili širjenje proizvodnje. Zaradi previdnosti v povezavi s kvaliteto produktov ter obsežnih in dragih vpoklicev avtomobilov so se odločili, da vsaj do leta 2016 ne zgradijo nobene nove tovarne in ves svoj trud namenijo v izboljšanje kakovosti. Po drugi strani pri rivalskem Volkswagnu želijo do leta 2019 investirati kar 100 milijard evrov v nove modele, tehnologijo ter seveda tudi proizvodne obrate.

Pri Toyoti se sicer lahko pohvalijo z izjemno visoko donosnostjo svojih produktov, ki so primerljivi proizvajalcem višjecenovnih modelov. Pri Toyoti namreč proizvedejo vozila s tretjino manj delavcev kot Volkswagen. Zato so tudi pri Volkswagnu že napovedali večjo učinkovitost v proizvodnji ter objavili, da bodo do leta 2017 zgolj pri znamki Volkswagen zmanjšali stroške za 5 milijard evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: moto-talk.de. Foto: Peter Humar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Q8 bo Audijev paradni konj
Ford bo 3. februarja pokazal Focusa RS