Novice

Ford bo elektrificiral motorje EcoBoost v Fiestah in Focusih

Ford Europe je napovedal, da bo v Amsterdamu na dogodku »Go further« predstavil hibridni različici Fieste in Focusa.

Skupen obema bo EcoBoost turbobencinar, ki ga bodo elektrificiralil z naprednim 48-voltnim zaganjalnik-generatorjem, ki bo z motorjem povezan preko tiho tekočega klinastega jermena. Tako imenovana »nežna« hibridnost pogona naj bi poskrbela za dvig učinkovitosti, dodatno pa Ford obljublja tudi izboljšanje zmogljivosti v podobi boljše odzivnosti in večje moči.

Kot pri drugih podobnih sistemih bo zaganjalnik-generator zamenjal klasični alternator s končnim ciljem regeneracije kinetične energije, ki se bo shranjevala v obliki elektrike v zračno hlajeni litij-ionski bateriji. Sistem tihega klinastega jermena bo omogočal tudi bistveno bolj izdatno izkoriščanje start-stop funkcije, v kombinaciji z litrskim EcoBoostom pa bo močan elektromotor zmogel začasno povečati tudi pogonsko silo agregata. Ravno dodatek te funkcionalnosti je inženirjem omogočila vgradnjo večjega turbopuhala in z njim dvig skupnih zmogljivosti turbobencinarja. Zaganjalnik-generator namreč, predvsem v spodnjem območju motornih vrtljajev, izrabljajo tudi za izničenje efekta turboluknje, ki bi bila sicer neizbežna z večjim puhalom.

O kakšnem dvigu zmogljivosti govorimo Ford zaenkrat še ni razkril, nam je pa zaupal, da naj bi tako motorizirana Fiesta Hybrid porabila v povprečju 4,9 l/100 km bencina, Focus Hybrid pa celo 4,7 l/100 km. Emisija CO2 obeh je 112 g/km oziroma 106 g/km.

Začetek prodaje steče leta 2020.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Evelozcity je spremenil poslovni načrt in se preimenoval v Canoo
BMW naj bi razmišljal o nakupu Hondinega proizvodnega obrata v Veliki Britaniji