Novice

Ford Explorer PHEV končno tudi v Evropi

Čeprav je Ford napovedal prihod novega Explorerja PHEV na evropski trg že aprila 2019, bo stekla njegova prodaja na stari celini šele maja 2020.

V letu dni so Američani prvotne tehnične podatke o pogonskem sklopu modela nekoliko spremenili, a ne drastično. Za pogon skrbi kombinacija trilitrskega EcoBoost V6 bencinarja in elektromotorja, ki skupaj nudita v uporabo največ 457 KM moči in 825 Nm sistemskega navora. S tema podatkoma je Explorer PHEV tudi najzmogljivejši hibridni Ford vseh časov. Ford sicer ni postregel s podatki o zmogljivostih priključnega hibrida, a menimo, da bo ta navkljub 2,5 tonam lastne mase več kot dostojno motoriziran.

Elektrika je shranjena v 13,6-kilovaturni bateriji, nameščeni v dno vozila, avtu pa dovoljuje največ 48 (NEDC) oziroma 42 (WLTP) kilometrov vožnje na elektriko, kar je davek tako zajetne mase avta, pa tudi dejstva, da gre za SUV, torej aerodinamično ne najbolj optimalno zasnovo avta. V ciklu WLTP povprečna poraba priključnega hibrida znaša 3,1 l/100 km, emisija CO2 pa 71 gramov na prevoženi kilometer. Baterija se polni na dva načina. Med vožnjo z regeneriranjem kinetične energije med ustavljanjem ali iztekanjem vozila oziroma s priklopom na električno omrežje. Polnitev izpraznjene baterije preko domače šuko vtičnice bo trajalo 5 ur in 50 minut oziroma 4 ure in 20 minut, če bo priklopljen na opcijsko polnilno postajo Ford Connected Wallbox ali na javni polnilnici.

Explorer PHEV je opremljen z desetstopenjskim samodejnim menjalnikom in prilagodljivim štirikolesnim pogonom. Voznik lahko izbira med kar sedmimi voznimi načini, štirje od njih so vezani na delovanje hibridnega sistema. Prvi, EV Now, bo pretvoril Explorer PHEV v električno gnano vozilo. EV Later bo, kot že sam naziv namiguje, hranil stanje napolnjenosti baterije za kasnejšo uporabo, recimo v mestnih središčih. EV Charge bo krmilil elemente pogona tako, da bo izkoriščal vsako priložnost za polnjenje baterije med vožnjo. EV Auto pa preda presojo o uporabi posameznega vira energije umetni inteligenci s ciljem kar največje izrabe energije.

Evropskim kupcem ga bodo ponudili s paketoma opreme ST Line in Platinum. Založenost z opremo bo v obeh seveda zelo bogata, tako s stališča vozno-varnostnih pripomočkov kot tudi udobju namenjenih opcij. Omenimo še možnost sedemsedežne izpeljanke, ki še dodatno stopnjuje večnamembnost Explorerja PHEV.

Vse našteto pa se žal odraža tudi v maloprodajni ceni novinca. V Nemčiji Ford tako ceni Explorerja PHEV ST-Line na najmanj 76.000 evrov, njegovo izvedenko Platinum pa na 77.000 €. S tema zneskoma se veliki Fordov priključni hibrid postavlja ob recimo BMW X5 45e, a je res, da je slednji za ta denar bistveno manj bogato založen z opremo kot Ford.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nova Opel Mokka bo shujšala do 120 kilogramov
Peugeot e-Expert je nova možnost izbire