Novice

Ford ponovno zmanjšuje število platform

Pri ameriškem proizvajalcu avtomobilov Ford so na nedavnem srečanju vlagateljev v New Yorku objavili, da bodo zaradi optimizacije proizvodnje in zmanjševanja stroškov ponovno zmanjšali število osnovnih platform.

Ford je v prejšnjega desetletju za lažjo prebroditev obdobja globalne finančne krize sicer že skrčil število zasnov, na katerih slonijo njihovi modeli. Tako so od leta 2006, ko je podjetje prevzel Alan Mulally in so Fordova vozila izdelovali na osnovi tridesetih platform, pa do leta 2015, ko je podjetje vodil Mark Fields, število platform zmanjšali na devet. Sedanji izvršni direktor Forda Jim Hackett pa želi z namenom nadaljnje optimizacije število platform, na katerih bodo izdelovali vozila blagovnih znamk Ford in Lincoln, skrčiti na samo pet.

V prihodnosti bo tako kot osnova za Fordova in Lincolnova vozila na voljo pet modularno zasnovanih platform, ki bodo podpirale različne konstrukcijske rešitve (samonosne, karoserije na osnovi) in različne tipe pogonov (zadnji, prednji, štirikolesni), na voljo pa bosta tudi dve zasnovi, na katerih bodo slonela kombinirana in električna vozila. Kot kaže, nameravajo opustiti tudi ločene šasije za športna vozila, kar pomeni, da bo tudi Ford Mustang naslednje generacije zasnovan na eni od prej omenjenih platform.

Zmanjševanje števila platform je le del znamkine strategije One Ford, s katero želijo v naslednjih petih letih znižati stroške za 25,5 milijard dolarjev, pri čemer naj bi zmanjšano število platform prineslo prihranek v višini sedmih milijard. Del strategije je obenem zmanjševanje deleža proizvedenih osebnih vozil klasične zasnove na račun povečane proizvodnje in prodaje namenskih vozil, kot so športni terenci, poltovornjaki in dostavniki.

Avtomobilizem.com (Vir: Ford, Motor1, Motor Authority. Foto: Ford, Motor Authority.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Manj prepirov o izbiri glasbe v avtomobilih Hyundai in Kia
Optimizacija Polestar za modele Volvo s štirikolesnim pogonom