Novice

Ford predstavlja novi Focus ST

Pri Fordu so pokazali novo generacijo športno nabritega Focusa ST, ki bo na voljo tako z 2,3-litrskim EcoBoost bencinskim agregatom, ki proizvede kar 280 »konjev« največje moči, kakor tudi z varčnejšim 2-litrskim turbodizlom. Trenutno najbolj strupen Focus, s katerim želijo vreči rokavico Renault Meganu R.S. ter Volkswagen Golfu GTI, bo med kupci v poletnih mesecih.

Pri Fordovem športnem oddelku so po pričakovanjih predstavili povsem novo generacijo Focusa ST, ki je, tako kot predhodnik, na voljo z dvema motornima opcijama ter dvema karoserijskima izvedbama (kombilimuzina in karavan). Pri najbolj popoprani različici se pod motornim pokrovom vrti nadgrajen 2,3-litrski EcoBoost turbobencinski motor, ki proizvede za 12% več moči in za 17% več navora kot do sedaj. Agregat proizvede po novem 280 KM največje moči ter se ponaša s 420 Nm največjega navora, ki jih doseže med 3.000 in 4.000 vrtljaji. Tako motoriziran Focus ST, pri katerem bo za prenos moči lahko skrbel 6-stopenjski ročni ali 7-stopenjski avtomatski menjalnik, bo pospešil od 0 do 100 km/h v manj kot 6 sekundah.

Za varčnejše voznike so pri Fordu poskrbeli še za verzijo, v kateri brni dvolitrski EcoBlue turbodizel, ki proizvede 190 KM (400 Nm navora med 2.000 in 3.000 vrtljaji). Omenjeni dizel sicer velja za najmočnejšo tovrstno motorizacijo, kadarkoli vgrajeno v Focusa.

Novi Focus ST se bo hkrati ponašal tudi z delno elektronsko zaporo diferenciala pri bencinsko gnani različici, medtem ko bo pri dizelski na voljo vektorski nadzor motornega navora. Fordovi inženirji so hkrati poskrbeli za detajlno prilagoditev podvozja (C2 arhitektura), pri čemer se ponaša tudi s prilagodljivimi blažilniki. Za razliko od običajnega Focusa se lahko verzija ST pohvali s hitrejšim volanskih mehanizmom (za 15%), prvič pa bodo vozniku na voljo – podobno kot pri novi Fiesti ST – tudi različni vozni sistemi (Normal, Sport, Track).

Novi Focus ST, ki ga bo na zunaj moč prepoznati po drugače oblikovanih odbijačih, sprednji maski s podobo satovja, dodatnem spojlerju, edinstvenih platiščih ter dvojni izpušni cevi, bo prišel v Fordove salone v poletnih mesecih. Cena zaenkrat še ni znana.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Ford predstavlja novi Focus ST"


xxl
5 leta 2 meseci nazaj

V nobeni izvedbi mi ta novi fokus ni všeč, pa še drag je, ampak…

frgo
5 leta 2 meseci nazaj

temu stroju je verjetno za vzor porsche 911 ne pa plebejski megane rs za ceno focusa z agregatom od kosilnice

 
Ameriški startup Rivian s svežim prilivom denarja
Koncept Ami je Citroënova vizija urbanega mini vozila prihodnosti