Novice

Koncept Ami je Citroënova vizija urbanega mini vozila prihodnosti

Kupci mini mestnih avtomobilov segmenta A se vse odločneje obračajo v smeri segmenta B in celo malih cestnih terencev. Citroën posledično pravi, da svojega C1 ne bo nadomestil z neposrednim naslednikom. Eno od možnih smeri prikazuje konceptni Ami One.

Kot so nekaj dni nazaj že namignili z delitvijo fotografij nekaterih podrobnosti avta, ga bodo Francozi pokazali čez nekaj dni v Ženevi. Mini mestni avtomobil meri v dolžino vsega 2,5 metra, razmerje med širino in višino je z obakrat 1,5 metra kvadratno, zasnovan pa je z mislijo na najvišjo možno stopnjo uporabnosti malčka pri potepanju po mestu. Kot naročen za sodobna urbana središča je tudi njegov obračalni krog z vsega osmimi metri premera. Pogon, nedefinirane zmogljivosti, je seveda električen, do ugodne porabe energije pa bo veliko prispevala tudi skromna lastna masa vozilca z vsega 425 kilogrami.

Base de donnée : Astuce ProductionsCitroën je pri predstavitvi malčka poudaril tudi dejstvo, da so pri njegovem razvoju posebej pazili na stroške izdelave. En vidik klestenja stroškov je v dejstvu, da je vanj vgrajeno malo mase – vsak kilogram, ki ga v izdelku ni, je kilogram, ki ga tudi ni treba plačati. Citroën je naredil še korak naprej in pri gradnji avta uporabljal kolikor je bilo možno enakih komponent. Francozi pri tem pravijo, da so na njegovi zunanjosti uporabili kar 50 odstotkov manj različnih komponent kot bi jih pri klasični zasnovi avta. Najbolj izstopajoča so recimo vrata, ki so enaka za levo in desno stan avta. To pomeni, da imajo ta na voznikovi strani tečaj zadaj in se odpirajo nazaj, na sopotnikovi strani pa ravno obratno.

S tem posebnosti Ami One še ni konec. Citroën pravi, da se zaradi kompaktnih zunanjih mer avtomobilček umešča v razred štirikolesnikov. Zanje, tako Citroën, naj v nekaterih državah za vožnjo ne bi bil potreben vozniški izpit, zadošča že, da je uporabnik star najmanj 16 let. S tem pa Citroën tudi jasno preusmerja fokus ciljne skupine uporabnikov, ki naj bi jim bil Ami One s svojo zasnovo in uporabljenimi rešitvami namenjen. V celotni zgodbi o ciljni skupini uporabnikov, ki jo bodo z njim nagovarjali, so glavna ideja ravno uporabniki in ne lastniki. Citroën ne razmišlja, da nakup tovrstnega avta ne bi bil možen, a v ospredje vseeno postavljajo možnost najema avtomobilčka. Francozi namreč opažajo, da mladim pojem lastništva predstavlja prej breme kot prednost. Posledično jim je ideja najema neke dobrine v obliki časovnega zakupa (mesečni ali dnevni najem) bistveno bližje.

Citroën jasno sporoča, da Ami One še zdaleč ni primeren za serijsko proizvodnjo in da predstavlja samo idejo, kam in kako bi se lahko razvil razred mini mestnih avtomobilov. Koliko in katere ideje dotičnega koncepta bo naslednji C1 prevzel, pa bo pokazal čas.

Avtomobilizem.com (Vir: Citroën, Autocar. Foto: Citroën.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford predstavlja novi Focus ST
Honda načrtuje ukinitev proizvodnje v Veliki Britaniji