Novice

Ameriški startup Rivian s svežim prilivom denarja

Velikan spletne prodaje Amazon je v podjetje, ki se ukvarja z razvojem električnih vozil, vložil 700 milijonov ameriških dolarjev.

Po lanskoletni uspešni predstavitvi električnega poltovornjaka R1T in športnega terenca R1S na avtomobilskem salonu v Los Angeles se ameriškemu podjetju Rivian očitno obetajo še boljši časi. Amazon je namreč v njihovo podjetje vložil zajetnih 700 milijonov ameriških dolarjev (okoli 790 milijonov evrov) in s tem omogočil še hitrejši nadaljnji razvoj Rivianovih električnih avtomobilov. Zasnova njihovih vozil namreč že v jedru izhaja iz avanturističnega duha in ob več kot 640-kilometrskem dosegu uporabnikom ponuja enkratno kombinacijo zmogljivosti, terenskih lastnosti in uporabnosti. Vozila, zgrajena na njihovi unikatni platformi rolke (Skateboard), naj bi kmalu pričeli izdelovati v proizvodnem obratu v mestu Normal, v roke prvih kupcev pa naj bi prišli proti koncu prihodnjega leta.

Amazonov vložek naj bi podjetju med drugim omogočil hitrejši vstop na trg in s tem izpolnitev zadanega cilja, da postanejo prvi avtomobilski izdelovalec, ki bo ameriškemu trgu ponudil električno različico poltovornjaka. Jeff Vilke, izvršni direktor Amazonovega mednarodnega oddelka za potrošnike, je ob tej priložnosti poudaril, da jih je navdihnila vizija podjetja Rivian o prihodnosti električnega transporta in da z navdušenjem vlagajo v tako inovativno podjetje. Amazon se je tako pridružil obstoječim Rivianovim vlagateljem, savdskemu avtomobilskemu distributerskemu podjetju Abdul Latif Jameel Co, korporaciji Sumitomo in mednarodni banki Standard Chartered. Kljub novim vlaganjem, pa pri Rivianu zagotavljajo, da še naprej ostajajo neodvisno podjetje.

Skoraj istočasno je podjetje Amazon vložilo 530 milijonov ameriških dolarjev tudi v podjetje Aurora Innovation, ki se ukvarja s tehnologijo samodejne vožnje in s tem tudi njim znatno olajšalo nadaljevanje razvoja in testiranj njihovega sistema avtonomne vožnje.

Avtomobilizem.com (Vir: Rivian, Autoblog. Foto: Rivian.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Zmanjševanje emisij ob podpori davčne politike
Ford predstavlja novi Focus ST