Novice

Ford preizkuša prototip robotske polnilne postaje

Dolivanje goriva ali polnjenje električnega vozila je za voznike s posebnimi potrebami, osebe z omejeno mobilnostjo in starejše lahko velik izziv, za katerega skušajo najti rešitev pri Fordu.

Ford je razvil in preizkuša prototip robotske polnilne postaje v okviru raziskovalnega projekta za razvoj rešitev za prostoročno polnjenje električnih vozil in popolnoma samodejno polnjenje avtonomnih vozil. Vozniki s posebnimi potrebami bi sistem lahko usmerjali oddaljeno preko pametnega telefona ter s tem delo prepustili robotu, medtem ko bi sami ostali v avtomobilu ali pa ga zapustili. Nedavna raziskava v Veliki Britaniji je namreč pokazala, da bi 61 odstotkov voznikov s posebnimi potrebami razmišljalo o nakupu električnega vozila le, če bi bilo polnjenje dostopnejše


Angela Aben, strokovnjakinja za komuniciranje z zaposlenimi, Ford Evropa, ki za večjo mobilnost in neodvisnost uporablja invalidski voziček s pomožnim motorjem: “Pred leti sem prenehala sama polniti svoj avtomobil, ker mi je to postalo zelo naporno. To namesto mene počne moj mož. Uvedba robotske polnilne postaje bi mi omogočila veliko večjo stopnjo neodvisnosti.”


Robotsko polnilno postajo, ki jo je izdelala Univerza v Dortmundu v Nemčiji, zdaj preizkušajo v dejanskih razmerah z uporabo aplikacije FordPass. Ob aktivaciji sistema se pokrov postaje odpre, polnilna roka pa se s podporo podatkov majhne kamere iztegne proti priključni vtičnici. Po polnjenju se roka umakne nazaj na svoje mesto

V prihodnosti bi robotsko polnilno postajo lahko namestili na parkirna mesta za invalide, parkirišča ali zasebne hiše. Nadaljnja uporaba bi lahko vključevala hitro in učinkovito polnjenje voznih parkov podjetij. Postopek bi lahko postal popolnoma avtomatiziran, z minimalnim sodelovanjem voznika ali pa povsem brez njega. Voznik bi preprosto poslal vozilo na polnilno postajo, infrastruktura pa bi poskrbela, da bi vozilo samostojno prispelo do cilja in se z njega vrnilo.

Raziskovalni projekt naj bi potrjeval Fordovo zavezanost elektrifikaciji, hkrati pa že napovedujejo sodelovanje s ponudnikom polnilnega omrežja Ionity, namenjeno nadaljnjim izboljšavam robotske polnilne postaje.

Ford ob tem raziskuje tudi rešitve za robotsko polnjenje v kombinaciji z avtomatiziranim parkiranjem. Uporabnikom gospodarskih vozil pa je na voljo polnjenje Ford Pro, ki ponuja prilagojene rešitve za polnjenje, vključno z opremo za polnjenje, tekočim vzdrževanjem in programsko opremo za upravljanje za zmanjšanje zamudnega birokratskega dela in načrtovanje urnika polnjenja.

Proizvajalec se je pred kratkim pridružil 27 podjetjem s peticijo za zagotovitev, da bodo vsi novi avtomobili in dostavna vozila v Evropi od leta 2035 brez emisij, in pozval k ciljem za povečanje infrastrukture za polnjenje električnih vozil v Evropi, da bo sledila stopnji rasti električnih vozil.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renaultovo partnerstvo za naknadno vgradnjo električnega pogona v lahka gospodarska vozila
Renault Austral tudi s štirikolesnim krmiljenjem