Novice

Ford pričenja z vgradnjo 10-stopenjskega samodejnega menjalnika

Ford je po sistemu “več je bolje” v model F-150 s 3,5-litrskim šestvaljnim agregatom EcoBoost namestil nov 10-stopenjski samodejni menjalnik. Kot trdijo pri ameriškem proizvajalcu vozil, gre za prvi množično proizvajani samodejni menjalnik s takšnim številom prestav.

Če dlakocepimo, je Chevrolet pri tem dejanju prehitel Ford, vendar z vgradnjo v model Camaro ZL1, ki ima izredno malo serijo vozil, zato lahko Fordu le prikimamo. Ameriškemu gigantu gre na roko še podatek, da so omenjeni 10-stopenjski samodejni menjalnik razvijali z GM-om v okviru skupnega razvojnega programa.

Novi pretvornik navora v 10-stopenjski avtomatiki ponuja občutno izboljšano učinkovitost in zmogljivosti v primerjavi s predhodnim 6-stopenjskim menjalnikom. Delno so za to krive tri dodatne prestave Overdrive, ki so namenjene skoraj izključno varčevanju, in manjša lastna masa menjalnika. Sodeč po izjavi Forda je novinec prvi član družine, ki ne uporablja delov iz litega železa – zamenjali so ga napredni materiali in aluminij.

Verjetno se marsikdo sprašuje, čemu potreba po vse večjem številu prestav? Več prestav načeloma ponuja več možnosti. Super kratko prestavno razmerje na začetku skrbi za boljše pospeške, hkrati pa je dovolj prestav za vožnjo pri visokih hitrostih, kjer se zaradi nizkih vrtljajev varčuje z gorivom. Ker gre za veliko število prestav, je možno brez prevelikega razkoraka med posameznimi prestavami ohranjati pospešek in obenem ne preveč obremenjevati motor. Zaradi velikega števila prestav niso potrebni kompomisi pri izbrani prestavi, kar v praksi pomeni, da se lahko motor vedno optimalno vrti – rezultat so nižja povprečna poraba in nižje emisije. Če je omogočeno hitro prestavljanje med prestavami, bo vozilo še vedno dovolj poskočno, hkrati pa bo prestavljanje med dvigovanjem hitrosti bolj nežno in nemoteno.

razvoj 10-stopenjskega samodejnega menjalnika so se podali tudi pri Volkswagnu, vendar so zaradi visokih stroškov razvoja projekt ukinili. Se pa po drugi strani Ford ne ustavlja, saj so že vložili patent za 11-stopenjski samodejni menjalnik.

Avtomobilizem.com (Vir: Carmagazine. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kakšna bi bila lahko videti naslednja generacija Peugeota 208?
Milijon Toyotinih milj