Novice

Ford stavi na elektrificikacijo številnih modelov

Ford je v Frankfurt pripeljal kar pet elektrificiranih modelov, za bližnjo prihodnost pa napovedujejo še prihod novih.

Samozavestno so napovedali tudi, da bo leta 2022 prodaja na kakršenkoli način elektrificiranih modelov prehitela prodajo klasično gnanih modelov. Osnovo za uresničitev te napovedi so začeli pripravljati s predstavitvijo prvih petih od skupno osmih elektrificiranih modelov, ki jih nameravajo predstaviti še v letu 2019.

V Frankfurtu so tako postavljeni na ogled in otip hibridne izpeljanke osveženega Mondea, nove Pume, cestno terenskih Explorerja in Kuge ter dostavniško nadarjenega Tournea Custom PHEV.

Izvršni director Forda v Evropi Joerg Beyer je prepričan, da ne obstaja “ena za vse” rešitev, ko steče beseda o elektrifikaciji avtomobilov. Ravno zato je Fordova strategija združiti pravi elektrificirani pogonski sklop s pravim modelom, s tem pa se nadejajo, da bodo pomagali strankam vstopiti v svet elektrifikacije, ki bo enostaven in uživaški.

Kugi so recimo namenili tri opcije hibridnosti, prvi je t.i. mehki hibrid, drugi je (v Toyotinem žargonu) nepriključni hibrid, tretji pa priključni hibrid. V slednjem so združili 2,5-litrski štirivaljnik in elektromotor, ki skupaj ponujata v uporabo največ 165 kW oziroma 225 KM moči, 14.4-kilovaturna baterija pa naj bi omogočala preko 50 kilometrov vožnje zgolj na elektriko.

Še en priključni hibrid so namenili večjemu bratu, Explorerju. Tam so za pogon vpregli trilitrski V6, ki v navezi z elektromotorjem razvija največ 331 kW oziroma 450 KM moči in kar 840 Nm navora. 13,1-kilovaturna baterija naj bi omogočala 40-kilometrski strogo električni doseg.

Mondeo Hybrid je z dvolitrskim štirivaljnikom in elektromotorjem že dobro poznan nepriključni hibrid v Fordovi paleti, čisto nova pa je zato mala Puma. Slednja je na voljo v dveh izpeljankah moči blagega hibrida in, obakrat z litrskim EcoBoost trivaljnikom in 48-voltnim zaganjalnikom-generatorjem, ki naj bi trivaljniku pomagal predvsem v spodnjem območju vrtljajev do dodatne “sape”, že sam pa bo na voljo bodisi z največ 125 KM ali z največ 155 KM moči.

Za prihodnje leto je že potrjen prihod baterijsko električnega športnega terenca, ki bo oblikovni navdih jemal pri legendarnem Mustangu. Počakajmo na pomlad, ko naj bi ga prvič pokazali javnosti.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Športnejša različica Hyundajevega i10
Električni križanec Byton M-Byte prihaja tudi v Evropo