Novice

Električni križanec Byton M-Byte prihaja tudi v Evropo

Kitajsko zagonsko podjetje Byton je na avtomobilskem salonu v Frankfurtu predstavilo model športnega terenca Byton M-Byte, ki bi bil lahko konkurenca Teslinemu modelu Y.

Razvoj električnega modela Byton M-Byte je potekal zadnji dve leti, na salonu pa so predstavili produkcijsko verzijo avtomobila, ki prihaja z 48-palčnim zaobljenim zaslonom v vlogi armaturne plošče.

Videz notranjosti tako, poleg udobnih sedežev ter 48-palčnega zaslona, v tej velikosti prvič uporabljenega pri serijskih modelih, zaokrožujeta še dva manjša zaslona, namenjena nadzoru. Krmiljenje funkcij avtomobila ter osrednjega zaslona poteka preko 7-palčnega zaslona, nameščenega na volanu ter 8-palčnega zaslona med sprednjima sedežema. Poleg obeh zaslonov naj bi interakcija med voznikom in avtomobilom potekala še s pomočjo prepoznavanja gest, glasovnega upravljanja, prepoznavanja obrazne mimike in s pomočjo fizičnih gumbov.

Zunanjost avtomobila, dolgega 4.875 mm, je skladna z modernimi smernicami oblikovanja tega razreda vozil, s poudarkom na dobri aerodinamiki. Kljub obilju modernih tehnoloških rešitev so za pregled dogajanja za vozilom namesto kamer raje uporabili klasična stranska vzvratna ogledala.

Vstopni model z zadnjim pogonom naj bi poganjal električni motor z močjo 200 kW (272 KM), baterija s kapaciteto 72 kWh pa naj bi omogočala do 430 km dosega (po normativih NEDC). Na voljo naj bi bila še štirikolesno gnana različica z dvema električnima motorjema skupne moči 300 kW (408 KM) in baterijo kapacitete 95 kWh, kar naj bi zadostovalo za 550 km dosega (NEDC) z enim polnjenjem. Šibkejša različica iz mirovanja do 100 km/h potrebuje 7.5 s, kar je dve sekundi več od močnejšega modela, končna hitrost obeh pa naj bi bila 190 km/h. Baterijo naj bi bilo moč polniti na hitrih DC polnilnicah (do 150 kW), kjer naj bi 80 odstotkov napolnjenosti dosegli v približno 35 minutah, na voljo pa naj bi bila še možnost polnjenja na polnilnicah z izmeničnim tokom in polnilnimi močmi med 3,7 ter 22 kW.

Prvi avtomobili naj bi bili naprodaj na kitajskem trgu že prihodnje leto, pričetek prodaje v Evropi in na področju severne Amerike pa je načrtovan v začetku leta 2021. Z zbiranjem prednaročil v Evropi naj bi pričeli prihodnje leto, ob zadostnem povpraševanju pa obstaja tudi možnost izdelave različice z volanom na desni strani, namenjene angleškemu trgu. Cena osnovnega modela bo v evropskih salonih znašala okoli 45.000 € pred dajatvami.

Avtomobilizem.com (Vir: Byton, Carscoops. Foto in video: Byton.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Električni križanec Byton M-Byte prihaja tudi v Evropo"


Ivan36
4 leta 7 meseci nazaj

Imaš že video opis tega vozila na Youtube Bjorn Niyland je bil glavni … Vozilo je bolj poceni izdelave zato taka vmesna cena, ko bo še vsaj za 8000€ cenejša ob vstopu na trge.

 
Ford stavi na elektrificikacijo številnih modelov
Osvežitev je Opel Astri prinesla predvsem PSA-jeve motorje