Novice

Ford uvaja nov samodejni menjalnik za pogonske sklope EcoBoost Hybrid

Novi sedemstopenjski samodejni menjalnik je na voljo z litrskim motorjem EcoBoost Hybrid za Pumo in Fiesto.

Vožnja z novim samodejnim menjalnikom naj bi omogočala preprostejšo vožnjo predvsem v mestu in prometu s pogostim ustavljanjem in speljevanjem ter dodatno prispevala k zmanjševanju škodljivih izpustov. Fordova tehnologija EcoBoost Hybrid sicer uporablja integrirani zaganjalnik/generator, ki ga poganja jermen (BISG), s katerim zajame energijo, ki se sicer izgubi pri zaviranju in vožnji s potisnim hodom, ter z njo polni 48-voltni litij-ionski paket baterij.

Funkcija za dodatni navor naj bi povečala skupni navor pogonskega sklopa za do 20 Nm, na račun tega naj bi bilo pospeševanje znotraj prestave pri Pumi z litrskim motorjem EcoBoost Hybrid s 125 KM in sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom v primerjavi z nehibridno različico hitrejše za skoraj štiri odstotke. Poleg tega naj bi v športnem voznem načinu samodejni menjalnik zadržal nižje prestave za bolj športen odziv, preskok v tri stopnje nižjo prestavo pa naj bi poskrbel za hitrejše prehitevanje, če voznik zahteva maksimalen pospešek. Pri Pumi ST-Line X in ST-Line Vignale naj bi novemu menjalniku dodali športni obvolanski ročici za ročno prestavljanje.

Funkcija za nadomestni navor s pomočjo sistema BISG naj bi zagotovila do 24 Nm navora, s tem zmanjšala obremenitev bencinskega motorja in prispevala k varčnejši porabi goriva za do pet odstotkov; samodejni menjalnik naj bi v sledenju učinkovitosti zagotavljal optimalno število vrtljajev za delovanje hibridnega motorja.

Nenazadnje pa novi sedemstopenjski samodejni menjalnik prvič omogoča tudi dodatne tehnologije, kot sta funkcija Stop & Go za aktivni tempomat (vozilo v prometu z ustavljanjem in speljevanjem lahko povsem ustavi in nato samodejno spelje, če je bil postanek krajši od treh sekund) ter zagon na daljavo (s pomočjo aplikacije FordPass), kjer je to z zakonom dovoljeno.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen Multivan s še bolj prilagodljivo notranjostjo
ID.4 GTX je športni predstavnik Volkswagnove električne družine