Novice

Ford zaščitil idejo avtonomnega policijskega avta

Medtem ko praktično vsi avtomobilski proizvajalci na polno razvijajo tehniko samovozečih avtov za splošno javnost, pa Ford razmišlja še korak dlje. S patentom so se namreč odločili zaščititi idejo avtonomno vozečega policijskega avta, ki bi lahko kršiteljem celo izdajal kazni.

Z njim, pravijo pri Fordu, želijo policiste razbremeniti enostavnih rutinskih opravil, tako da bi lahko svoj čas namenili bolj kompleksnim in težavnim primerom, ki jih ni mogoče avtomatizirati.

Ko bi avtonomni policijski avto ugotovil, da neko vozilo krši predpise, bi ga po ustaljenem postopku ustavil. S kamero bi posnel registrsko oznako in, če bi avtomobil vozil človek, na osnovi registracije tudi pridobil voznikove podatke ter vozniško dovoljenje. Avto naj bi se bil zmožen tudi odločiti ali izdati samo opozorilo ali kazen za storjen prekršek. Domnevno naj bi se bil sistem sposoben odločati na osnovi pregleda preteklih dokumentiranih prekrškov, pri čemer naj bi v primeru »čiste« zgodovine izdal le opozorilo. Ford še dodaja, da naj bi se bil tovrstni sistem sposoben naučiti kje in kako se najbolje skriti, da bi lahko kar najbolj učinkovito lovil prekrškarje

Avto bi registiral prekrške s pomočjo vgrajeni kamer in laserskih tipal. Sposoben naj bi bil tudi pregledati podatkovno bazo lokalnih predpisov, na primer z namenom pregleda lokalno veljavnih hitrostnih omejitev. Nadzorne kamere ob cesti bi lahko bile naslednji vir podatkov o kršenju cestnoprometnih predpisov.

Zanimiv pogled Forda je, da bodo ceste tudi v prihodnosti polne prekrškarjev. Na srednji rok, ko bodo za volanom še vedo ljudje, je to povsem logično in človeško pričakovati. V oddaljeni prihodnosti pa se morda zdi bojazen, da bodo tudi samostojno vozeči avtomobili kršili predpise, utopična. Verjamemo namreč, da bodo avtomobilski proizvajalci dovolili svojim avtonomnim avtomobilom voziti izključno v skladu s cestno prometnimi predpisi. Navsezadnje kaže, da bodo pravila, vezana na odgovornost avtonomnih avtov, zastavljena tako, da bo odgovornost za vse, ali vsaj za veliko večino njihovega »obnašanja« na cesti, na proizvajalcih. Glede na to močno dvomimo, da bodo imeli samovozeči policijski avti v oddaljeni prihodnosti kaj dela.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Trend. Foto in grafika: Ford.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Ford zaščitil idejo avtonomnega policijskega avta"


xxl
6 leta 2 meseci nazaj

Neverjetno kako se nam vsiljuje ta avtonomna vozila, nobeden se ne sprašuje, kako bo to funkcioniralo, recimo v manj poseljenih območjih. Mene ne zanima lastno avtonomno vozilo, če ga ne morem sam upravljat. In, če ga tudi imam, in želim na pošto oddaljeno 2 km, prej ko mu odtipkam smer, pa da on najde parkirno mesto, potem bi šel v trgovino, pa spet nazaj, mislim, da jaz to sam prej opravim, če sam vozim.. Če bo lastništvo itak nesmiselno in bom vozilo priklical prek aplikacije, bom še več časa izgubil, saj bo za ta čas, ko si v trgovini, nekdo drug priklical vozilo in boš moral postopek ponovit, in boš verjetno čakal na njega, ker ne verjamem, da bo toliko vozil na razpolago, da ga ne boš predolgo čakal. Kaj,ko želim na vikend 12 km daleč in želim vzet seboj kosilnico? Kam je dam? Kupim še eno? Zakaj? Hočem sam odločat, kam, koga in kaj vzamem seboj, kje bom parkiral, koliko hitro bom vozil (prevzel odgovornost), kako dolgo se bom kje zadrževal,ne da bo me skrbelo kako dolgo bom čakal na prevoz…Skratka, moti me, da bom še bolj prepuščen drugim, da ne govorimo o zasebnosti, katere bo še manj kot zdaj.

 
Uradna najava naslednika Toyote Supra
Osvežitev tudi za Mercedes-Maybach razreda S