Novice

Fordov koncept Mindfulness za manj stresa pri vožnji

Koncept čuječnosti (mindfulness) – okrepljenega zavedanja, ki je posledica pozornosti in prisotnosti v danem trenutku – ni nič novega med tehnikami obvladovanja vsakodnevnega stresa. Pri Fordu pa so šli korak naprej ter ga prenesli v potniško kabino koncepta, ki ga predstavljajo na dogodku IAA Mobility.

Razmere v preteklem letu in pol so dodobra sprememenile naše navade tudi na področju mobilnosti. Med drugim naj bi se za nekatere avto izkazal kot zatočišče ter poskrbel za izogibanje skrbem glede potovanja z javnimi prevoznimi sredstvi. Fordov konceptni avtomobil Mindfulness, zasnovan na modelu Kuga, združuje vrsto tehnologij in funkcij, kot so čiščenje zraka v kabini pred vstopom v avtomobil, električno aktiviran voznikov sedež s stimulativnim vplivom na dihanje in srčni utrip ter napotke za premišljeno vožnjo.

Uporabnik čiščenje aktivira z daljinskim upravljalnikom ali aplikacijo, s čimer zagotovi dotok čistega in svežega zraka v kabino pred vstopom v vozilo. Filter naj bi pri tem pomagal odstraniti skoraj ves prah, vonje, smog, alergene in delce v velikosti bakterij, svetlobne diode UV-C pa uničile viruse in mikrobe na pametnih telefonih, zaslonih in površinah.

Za ustvarjanje boljšega vzdušja so prilagodili ambientalno osvetlitev, ki v kombinaciji s temperaturo klimatske naprave poskrbi za ustvarjanje tematskih razpoloženj v kabini (svetlo jutro, pomirjujoče modro nebo, zvezdnata noč).Voznikov sedež s štirimi sprožilniki lahko spodbuja in zagotavlja povratne informacije o dihanju in srčnem utripu (prikaz na zaslonu v vozilu), nosljive naprave spremljajo voznikov srčni utrip in druge fiziološke dejavnosti ter lahko srčni utrip sinhronizirajo s sprožilniki sedeža in ambientno svetlobo, posebno oblazinjenje notranjosti pa je izdelano iz trajnostnih materialov naravnih barv.

Prilagodljiva klimatska naprava naj bi poleg tega poskrbela za pomirjujoč hladen zrak po posegu funkcije za pomoč vozniku, funkcija za krepčilen počitek naj bi poskrbela za odmore med dolgimi vožnjami (s sedežem v ležečem položaju, podporo za vrat in zvočnim ritmom za umiritev in osvežitev), dodali pa so še posebne napotke za jogo z lahkimi vajami in kratkimi meditacijami, ko je vozilo parkirano ali ustavljeno.

Pri Fordu verjamejo, da bi lahko s čuječnostnim pristopom k tehnologijam v vozilu pomagali oblikovati prihodnja elektrificirana in avtonomna vozila ter potnikom omogočili, da čas potovanja in polnjenja preživijo na veliko bolj koristen in sproščujoč način.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renault je razkril novi Mégane E-Tech Electric
Porschejeva vizija Mission R najavlja električni dirkalnik za zasebno rabo