Novice

Porschejeva vizija Mission R najavlja električni dirkalnik za zasebno rabo

Konceptna študija Mission R naj bi združevala najsodobnejše tehnologije in trajnostne materiale s strastjo do dirkanja.

Oliver Blume, predsednik uprave družbe Porsche AG, je novi koncept pospremil z besedami “Porsche je znamka za ljudi, ki uresničujejo svoje sanje. To velja tudi za avtomotošport. Na dirkalni stezi živimo svojo inovativnost, dokazujemo pogum za nove poti in navdušujemo s športnimi dosežki. Poleg sodelovanja na svetovnemu prvenstvu formule E smo zdaj naredili še en velik korak na področju električne mobilnosti. Konceptna študija je naša vizija popolnoma električnega dirkalnika za zasebne uporabnike. Mission R pooseblja vse, kar dela znamko Porsche močno: zmogljivost, dizajn in trajnost.”

Porsche Mission R naj bi razkrival, kakšni bodo v prihodnosti videti pokali znamke z izključno električnimi vozili. Štirikolesno gnani dirkalnik z močjo skoraj 1.100 KM v kvalifikacijskem načinu pospeši od nič do 100 km/h v manj kot 2,5 sekunde ter doseže največjo hitrost, ki presega 300 km/h. Zaradi novo zasnovanih elektromotorjev in baterijskih celic (opremljeni z neposrednim oljnim hlajenjem) naj bi Porsche Mission R v dirkalnem načinu zagotavljal konstantno moč 500 kW (680 KM); odpravili naj bi t.i. “derating” – popuščanje moči baterije zaradi toplotnih pogojev. Na sprednji premi je nameščen elektromotor z močjo do 320 kW (435 KM), elektromotor na zadnji premi pa proizvede do največ 480 kW (653 KM). Napredna 900-voltna tehnologija in tehnologija polnjenja Porsche Turbo Charging omogočata, da se med dirko baterija že v 15 minutah napolni od pet na 80 odstotkov; polnjenje lahko poteka z močjo do 340 kW.

Mission R je opremljen z izpopolnjeno Porschejevo tehnologijo za aktivno aerodinamiko (PAA) s sistemom za zmanjševanje zračnega upora (DRS, Drag Reduction System) na sprednjem in zadnjem delu. Sestavljajo ga tri lamele v obeh stranskih odprtinah za dovod zraka na sprednjem delu in nastavljiv dvodelni zadnji usmernik zraka. Karoserija konceptnega vozila je izdelana pretežno iz plastične mase, ojačane z naravnimi vlakni (NFRP), osnova so lanena vlakna iz poljedelstva. Ta ekološki material se uporablja tudi za sprednji razdelilni element (splitter), difuzor in stranske pragove ter v veliki meri tudi v notranjosti vozila (notranje obloge vrat, zadnja pregrada, sedež).

Oblika notranjosti je osredotočena na voznika. Ergonomsko nameščen zaslon med krmilnima rogovoma volana med dirkanjem prikazuje bistvene podatke. Na zaslonu nad volanskim drogom se prikazujejo posnetki kamer v stranskih ogledalih in osrednje kamere na zadku. Na zaslonu na dotik desno od sedeža je med drugim mogoč priklic voznikovih biometričnih podatkov. Voznikova celica (monocoque) naj bi bila poleg tega primerna tudi kot simulator za ešport.

Varnostna konstrukcija iz kompozitnega materiala iz ogljikovih vlaken združuje visok potencial zaščite voznika z nizko maso in edinstvenim videzom. Porschejevi inženirji in oblikovalci novo razvito karbonsko strešno konstrukcijo imenujejo “eksoskelet” (“zunanji skelet”). Združuje varnostno kletko in strešno oblogo. Porsche Mission R je s 4.326 milimetri dolžine nekoliko krajši od aktualne serije 718 Cayman, vendar je s 1.990 milimetri opazno širši in z zunanjo višino 1.190 milimetrov tudi precej nižji.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Porschejeva vizija Mission R najavlja električni dirkalnik za zasebno rabo"


Blinder
2 leta 7 meseci nazaj

Strast do dirkanja in elektrika ne grejo skupaj

Tattoo-
2 leta 7 meseci nazaj

Pa posnetek ni na fast forward (čeprav se mogoče zdi):

https://www.youtube.com/watch?v=zuH2uwbXUxA

drugmirko
2 leta 7 meseci nazaj

zakaj ne? sej električarji zarad “božjastnega” navora in nizkega težišča “letijo ko sneta sekira”… 🙂
sam, za zdej “ne lih kej posebej dolgo” in rohnijo tudi ne kej preveč 😉 …. pa dokler ne izumijo orenk lažjih baterij tud hitrih ovinkov ne marajo kej posebej. sej ne, da jih ne zmorejo, jih… ker majo res nizka težišča! ampak, šestnastih ton” baterij pa tud ne morjo “skrit”…

sarkazem na of… dirke Formule E so v primerjavi z v glavnem dolgočasno “procesijo” v F1 absolutno bolj divje in dinamične, z veliko prehitevanji, tudi kontakta in zaletavanj. je pa res, da so omejene na piškavih 45 minut in da ni slišat “vreščanja” motorjev.

 
Fordov koncept Mindfulness za manj stresa pri vožnji
Mercedes-Benz podrobneje predstavil prihajajoči EQB