Novice

Renault je razkril novi Mégane E-Tech Electric

Na salonu mobilnosti IAA Mobility 2021 v Münchnu je Renault odstrl tančico z novega električnega predstavnika družine Megane, ki pooseblja preobrazbo znamke.

Novi Mégane E-Tech Electric je zasnovan na platformi CMF-EV, ki so jo kot povsem električno osnovo razvili v okviru alianse Renault – Nissan – Mitsubishi in simbolizira začetek Renaultovega ponovnega osvajanja segmenta kompaktnih avtomobilov. Pri Renaultu so se odločili, da bodo uporabnikom novega električnega modela ponudili celovito storitev, ki poleg osnovnega poslanstva avtomobila ob pomoči najsodobnejše programske opreme in povezljivosti omogoča storitev Vaas (Vehicle as a Service – vozilo kot storitev). Na voljo bo v treh opremskih paketih (Equilibre, Techno in Iconic) ter v dveh različicah moči za osebno in poslovno rabo (EV40 in EV60).

Zunanjost novega električnega Mégana je zasnovana po načelu oblikovne govorice “sensual-tech”, ki avtomobilu zagotavlja prepoznavnost z elegantnim in hkrati dinamičnim značajem. Čutno zaobljene linije so načrtovane z mislijo na dobre aerodinamične lastnosti, dinamičen videz pa poudarjajo velika kolesa, ki so v osnovni različici 18-palčna, opcijsko pa bodo na voljo še večja, 20-palčna platišča. Kot prvi od modelov francoske znamke se ponaša z novim emblemom znamke Nouvel’R in utira pot novi generaciji Renaultovih električnih vozil. S skupno dolžino 4,21 m in majhnima previsoma ob širini 1,77 m ter 2,7-metrski medosni razdalji ponuja obilo prostora v notranjosti. Ob začetku prodaje bo na voljo v šestih barvnih odtenkih (sivi Rafale, skrilasto sivi, nočno modri, ognjeno rdeči, zvezdnato črni in ledeniško beli) z možnostjo treh različnih barv strehe, stebričkov in v odvisnosti od opreme tudi ohišij zunanjih ogledal. Svojevrsten je tudi njegov svetlobni podpis z novo zasnovo sprednjih in zadnjih luči ter svetlobno animacijo v sekvenci dobrodošlice, ki nas pozdravi takoj ko se (seveda s kartico za odklepanje) približamo avtomobilu.

Notranjost novega Mégana E-Tech Electric je tudi po zaslugi nove platforme prostorna, z ravnim dnom, pod katerim so nameščene baterije. Digitalna instrumentna plošča z merilniki je povezana z osrednjo konzolo, na kateri kraljuje 12,3-palčni zaslon OpenR, ki je prekrit z ojačenim steklom in protiodsevnim premazom, kar odpravi potrebo po dodatnih senčnikih. Vgrajeno ima tretjo generacijo Qualcommove platforme Snapdragon Automotive Cockpit, ki podpira več prikazov, napredno povezljivost ter vse potrebne tehnologije za varnost skupaj z naprednimi asistenčnimi sistemi ADAS. Delovanje temelji na sistemu OpenR Link v okviru operacijskega sistema Android Automotive OS s široko podporo funkcijam, ki jih ponuja Google. Za izboljšano uporabniško izkušnjo bo poskrbel še novi zvočni sistem, ki so ga zasnovali v sodelovanju s podjetjem Harman Kardon in naj bi ustvarjal novo in prepoznavno zvočno okolje v potniškem prostoru.

Za pogon osnovne različice novega pripadnika električne družine Renault bo skrbel električni motor z močjo 96 kW (130 KM) in 250 Nm navora, ob izbiri močnejše različice pa bo motor razvil 160 kW (218 kW) in 300 Nm navora. Pogonski sklop je popolnoma nov in so ga razvili v okviru alianse, njegova proizvodnja pa poteka na Japonskem za Nissan in v Franciji v tovarni Cléon za Renault. Iz mirovanja do hitrosti 100 km/h naj bi pospešil v 7,4 s ter dosegel najvišjo hitrost 160 km/h. Kupci bodo imeli možnost izbire med baterijskima paketoma kapacitete 40 kWh ali 60 kWh za do 300 km oziroma do 470 km dosega z enim polnjenjem. Poleg različnih stopenj rekuperacije med vožnjo bo polnjenje možno na hitrih enosmernih polnilnicah (DC) z močjo do  130 kW ter na različnih polnilnih mestih z izmeničnim tokom – od domače vtičnice do polnilnih točk z do 22 kW polnilne moči.

Premiera novega električnega modela Mégane E-tech Electric je potekala v okviru dogodka IAA Mobility 2021 v Münchnu, pri francoskem avtomobilskem proizvajalcu pa naj bi že pričeli z zbiranjem prednaročil. Redna naročila bodo možna februarja prihodnje leto, s prodajo pa naj bi pričeli mesec dni kasneje. Proizvodnja bo potekala v francoskem proizvodnem obratu Douai, ki se nahaja v osrčju vodilnega evropskega vozlišča za električna vozila ElectriCity, kjer naj bi letno proizvedli 400.000 vozil.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Renault je razkril novi Mégane E-Tech Electric"


drugmirko
2 leta 6 meseci nazaj

bemti… za hitrost tega portala pa definitivno velja pregovor “tko rano-rani…. dve ovce sisa”… TRI DNI za preostalim svetom!!!

drugač pa, končno kul “čisti” električar…normalnega zunanjega izgleda, normalne notranjosti, brez neke blesave potrebe po tem, da zgleda “futuristično”! pa še v materiali in kvaliteta izdelave v kabini zgledajo več kot spodobno…za razliko od kakega Wagenovega id3.
do zdej je biu tak samo PSA-jev četverček (če izvzamemo običajen Citroenov dizajnerski “odmik”) ampak, pri njih je “pure EV” itak samo opcija pogona… tako daaaa, respect Renault!

 
Genesisove zaveze za trajnosten razvoj
Fordov koncept Mindfulness za manj stresa pri vožnji