Novice

Fordov Mustang je lahko tudi tih

Ford Mustang si je v več kot petdesetletni zgodovini priboril sloves glasnega fanta, ki z zvočno kuliso budi otroke v naselju. Toda ni nujno, da je vsak Mustangov voznik razgrajač, saj so pri Fordu pripravili rešitev, kjer s pritiskom na gumb skoraj izničimo zvok iz izpušnega sistema in – tako kot dober sosed –
ne zbudimo dojenčka.

Novi Mustang bo imel nameščen prilagodljivi izpušni sistem, kjer bo voznik z izbiro primernega načina lahko utišal ali pa ojačal zvok motorja. Kot pravijo pri Fordu, bo Mustang prvi avtomobil na svetu z vgrajeno tiho funkcijo, ki omogoča tudi ”neslišen” zagon motorja. Za idejo stoji Steve von Foerster, nekdanji vodja oddelka za razvoj vozil in sedanji vodja oddelka za uporabniško izkušnjo. Nekega dne so njegovi sosednje poklicali policijo, ko je zgodaj zjutraj prižgal svoj športni Shelby GT350. Kazni ni dobil, se mu je pa zato porodila ideja o vgradnji tihe funkcije.

Ljubim zvok osemvaljnika, toda lahko je glasen in živcira ljudi v soseski. Ima res dober zvok, toda pomislil sem, da mora obstajati način, kako ljudem ponuditi večji nadzor nad zvokom motorja,” je dejal Foerster. V različnih anketah so ugotovili, da navijanje obratov najbolj zmoti prebivalce v tihih soseskah. Rohnenje motorjev je celo bolj moteče od pasjega laježa ali košenja trave. ”Ko zvok preseže 70 decibelov, začne motiti ljudi. S tihim zagonom avtomobila se jakost zvoka zniža za približno 10 decibelov na približno 72 decibelov, kar je podobno kot pri pomivalnem stroju,” je povedal Matt Flis, inženir za izpušne sisteme.

Tihi program se aktivira ob pritisku na tipki na volanskem obroču. Na novem 12-palčnem voznikovem zaslonu se lahko nastavi urnik tihega zagona ali pa preprosto preklaplja med različnimi načini.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Opel zdaj tudi uradno del drugega največjega evropskega avtomobilskega koncerna
BMW, Mercedes-Benz, Opel in Volkswagen bodo skupaj vpoklicali 2,5 milijona dizelskih avtomobilov